Ελληνικές εξαγωγές: Μειώθηκαν κατά 11,2% τον Ιανουάριο

Ελληνικές εξαγωγές: Μειώθηκαν κατά 11,2% τον Ιανουάριο

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του 2024 σε 2,54 δισ. ευρώ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και για το εμπορικό έλλειμμα ξεκίνησε το 2024, καθώς οι μεν πρώτες υποχώρησαν, το δε δεύτερο διευρύνθηκε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 σε 4 δισ. ευρώ από 4,51 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023, καταγράφοντας μείωση 11,2%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 8,3%.

Η μείωση της αξίας των εξαγωγών οφείλεται έως ένα βαθμό στην υποχώρηση των τιμών, σχετίζεται όμως με την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αποτελούν τους κύριους προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα.

«Η επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να πλήττει τις ελληνικές εξαγωγές. Η κλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ, με τις επιθέσεις των Χούθι στα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα αρχίζουν πλέον και επηρεάζουν την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να αναπτύξουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές. Η αναζήτηση νέων αγορών, οι οποίες παρουσιάζουν ευκαιρίες και προοπτικές, μπαίνει όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα τους. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Ελληνες εξαγωγείς. Οφείλουμε όλοι να φροντίσουμε ώστε να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ που εξακολουθεί να υπάρχει στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητά τους», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Την ίδια ώρα, υποχώρηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2024 σε 6,55 δισ. ευρώ έναντι 6,99 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023, μειωμένες δηλαδή κατά 6,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 3,4%. Η μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών, οι οποίες έτσι και αλλιώς είναι λιγότερες από τις εισαγωγές, οδήγησαν σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 σε 2,54 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή