Άρθρο Γ. Ξηρογιάννη στην «Κ» – Ισότητα στην εργασία: ζήτημα αξιών για τις επιχειρήσεις

Άρθρο Γ. Ξηρογιάννη στην «Κ» – Ισότητα στην εργασία: ζήτημα αξιών για τις επιχειρήσεις

Οι σύγχρονες εταιρείες πρέπει να εμπιστεύονται ακόμη περισσότερες γυναίκες σε όλα τα σκαλοπάτια της δομής τους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ένας εορτασμός αλλά και μια υπενθύμιση. Αναδεικνύουμε τόσο την πρόοδο της κοινωνίας για την ισότητα των φύλων όσο και την ανάγκη ενδυνάμωσης της προσπάθειας. Η ισότητα για τον ΣΕΒ είναι ζήτημα αξίας, αρχών και δικαιοσύνης. Τονίζουμε συνεχώς στα μέλη μας ότι η ισότητα δεν αποτελεί μόνο μια διαδρομή για ένα συμπεριληπτικό και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, αλλά μια κρίσιμη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά τους.

Το 2023 ο ΣΕΒ πραγματοποίησε την έρευνα «Επιχείρηση Ισότητα» που κατέγραφε τη θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις, καθώς και τις προκαταλήψεις που δυστυχώς υπάρχουν σε αρκετούς χώρους εργασίας. Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας –που επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία– είναι πως ενώ 9 στις 10 επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, το 83% των επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της ισότητας στο εσωτερικό τους.

Πρέπει να τονίσουμε με ειλικρίνεια ότι το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό. Υπογραμμίζει βέβαια τις μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης που έχουν οι επιχειρήσεις, εφόσον θέσουν στόχους και αναλάβουν δράση για την ενίσχυση της ισότητας στην πράξη. Παρότι αρκετά μέλη του ΣΕΒ έχουν να επιδείξουν παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών που οδηγούν τις επιχειρήσεις μπροστά, η πρόκληση είναι σαφής.

Πέρα από την αξιακή διάσταση, οι σύγχρονες εταιρείες πρέπει να εμπιστεύονται ακόμη περισσότερες γυναίκες σε όλα τα σκαλοπάτια της δομής τους. Η δεξαμενή ταλέντου όχι μόνο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη, αλλά πρέπει να μεγαλώσει ώστε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να βγαίνουν κερδισμένες. Απαιτούνται βέβαια αλλαγές στην εκπαίδευση, με περισσότερες γυναίκες σε ειδικότητες STEM. Απαιτείται, επίσης, μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις, με την εταιρική διακυβέρνηση να θέτει τη συμπερίληψη ως κριτήριο εμπιστοσύνης και προοπτικής.

Στον ΣΕΒ κάνουμε πρώτοι την αρχή με την ίδια την οργάνωση του συνδέσμου. H ισότητα, η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη δεν είναι έννοιες στρατηγικής προτεραιότητας, αλλά πεδία πρακτικής εφαρμογής. Τις ενστερνιζόμαστε πλήρως, γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που σχεδόν το 70% των διευθυντικών στελεχών μας είναι γυναίκες. Η διαφορετική παλέτα ήπιων δεξιοτήτων αλλά και οι ισχυρές τεχνικές γνώσεις με τις οποίες εμπλουτίζουν κάθε συνεργασία και κάθε δράση του συνδέσμου δημιουργούν νέες ιδέες, περισσότερη καινοτομία, ισχυρότερο επαγγελματισμό και μεγαλύτερη αφοσίωση στους στόχους του συνδέσμου. Η διαφορετική νοοτροπία και αποτελεσματικότητα που έχουμε πλέον στην καθημερινότητά μας αποτελεί απόδειξη της αδιαπραγμάτευτης προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί η ισότητα σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.

Η συμπερίληψη, η ισότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα πρέπει να εξελιχθούν ταχύτερα σε αναπόσπαστο αξιακό στοιχείο κάθε σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, στο οποίο όλες και όλοι μπορούμε να εργαζόμαστε με ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση και ίσες απολαβές. Ολοι αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερα άλματα νοοτροπίας, αφήνοντας πίσω μας ξεπερασμένες λογικές όπως μας προτρέπει ο γενικός δείκτης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων. Είναι πλέον καθήκον της κοινωνίας και των επιχειρήσεων να διασφαλίσουν ότι η ισότητα στην εργασία είναι πραγματικότητα.

Αυτό το εργασιακό περιβάλλον πρέπει να είναι το μόνο περιβάλλον.

*Ο δρ Γιώργος Ξηρογιάννης είναι γενικός διευθυντής ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή