ΕΦΚΑ: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 100.000 μη μισθωτούς με μικρές οφειλές

ΕΦΚΑ: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 100.000 μη μισθωτούς με μικρές οφειλές

Τροπολογία του υπ. Εργασίας θα προβλέπει τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους χρωστούν έως 100 ευρώ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε περίπου 100.000 μη μισθωτούς οι οποίοι έχουν μικρές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ –από κάποια λεπτά του ευρώ έως 100 ευρώ– θα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις ασφαλισμένων που μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς τις περισσότερες φορές και οι ίδιοι να γνωρίζουν το γιατί. Το σύστημα τους εμφανίζει ανασφάλιστους, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Βάσει της εικόνας που έχουν στον ΕΦΚΑ, πρόκειται κυρίως για μικροποσά της τάξης των κάποιων ευρώ από τόκους υπερημερίας, λόγω μικρής καθυστέρησης στην καταβολή των εισφορών, που δεν το αντιλήφθηκαν ή από κάποιες αλλαγές που έγιναν στις ταυτότητες πληρωμών, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους εμφανίζει ανασφάλιστους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και έπειτα από συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για την ασφαλιστική αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό –πιθανότατα τα 100 ευρώ–, ακόμη κι αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, ως τροπολογία, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες περιπτώσεις μη μισθωτών που έχουν χάσει το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ.

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του διοικητή του φορέα, Αλέξανδρου Βαρβέρη, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση). Ετσι, προβλέπεται η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Παράλληλα, συστάθηκε ειδική ομάδα έργου με στόχο να επεξεργάζεται τα αιτήματα για ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ελεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών».

Αλλά και η προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, που μέχρι πρότινος διενεργούνταν μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου έως και σήμερα θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της εβδομάδας.

Με βάση τη νέα ψηφιακή υπηρεσία που ενεργοποιήθηκε χθες, πλέον για την παρακολούθηση και διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όχι μόνο των μη μισθωτών, αλλά του συνόλου των ασφαλισμένων) δεν θα απαιτείται διακριτή πιστοποίηση ή σύνδεση ανά μητρώο οφειλέτη. Η σύνδεση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα πραγματοποιείται με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet του οφειλέτη, ο οποίος θα μπορεί να έχει πρόσβαση από ένα σημείο στην πλήρη εικόνα του συνόλου των μητρώων του, ανεξαρτήτως του φορέα προέλευσης της οφειλής (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ, νυν e-ΕΦΚΑ, κ.λπ.). Οι οφειλέτες που είχαν ήδη πιστοποιηθεί στο παρελθόν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μπορούν να χρησιμοποιούν τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε μη μισθωτούς είναι να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Σύμφωνα δε με το υπουργείο Εργασίας, η απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ολοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ, έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και κέντρα υγείας. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή