Στις αγορές του εξωτερικού ποντάρει η «Κρι Κρι»

Στις αγορές του εξωτερικού ποντάρει η «Κρι Κρι»

Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία αναμένει για φέτος ανάπτυξη δραστηριοτήτων 10% με όχημα τις εξαγωγές

στις-αγορές-του-εξωτερικού-ποντάρει-η-562928551

Ανάπτυξη άνω του 10% αναμένει για το 2024 η «Κρι Κρι» με όχημα κυρίως την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, με ενίσχυση της παρουσίας της τόσο στις αγορές όπου ήδη βρίσκεται όσο και με την είσοδο σε νέες αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Νορβηγίας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν. Μάλιστα στο εξωτερικό η «Κρι Κρι» φιλοδοξεί να ενισχύσει την παρουσία της όχι μόνο μέσω του γιαουρτιού, αλλά και μέσω του Greek frozen yogurt, το οποίο παντρεύει ιδανικά τα δύο βασικά προϊόντα της, το γιαούρτι και το παγωτό. Ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Walmart προκειμένου τα προϊόντα της να βρίσκονται στα ψυγεία της αλυσίδας από το επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι το 2023 έκλεισε με σημαντική αύξηση των εξαγωγών για την «Κρι Κρι», κατά 32% σε αξία και κατά 25% σε όγκο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας για τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία αντιστοιχούν στο 50% του τζίρου της, ο οποίος συνολικά για το 2023 εκτιμάται σε περίπου 217 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 42 χώρες, προϊόντα τόσο επώνυμα όσο και ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία κ.α.

Στην εγχώρια αγορά η «Κρι Κρι» αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο παραγωγό γιαουρτιού, με το μερίδιό της, συμπεριλαμβανομένων των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας, να φτάνει το 50%. Στα επώνυμα γιαούρτια το μερίδιό της το 2023 ανήλθε σε 16,1% σε αξία και σε 14,2% σε όγκο, με την εταιρεία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά τη ΦΑΓΕ (17,7% σε αξία και 15,4% σε όγκο). Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στην αγορά γιαουρτιού το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ανήκει στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας (22,9% σε αξία και 35,3% σε όγκο).

Τα παραπάνω, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα κυρίως των συνεχών επενδύσεων, οι οποίες τη δεκαετία 2014-2023 ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ και συνεχίζονται τη διετία 2024-2025 με νέες επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ. Οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν επιπλέον επέκταση των γραμμών παραγωγής γιαουρτιού και παγωτού, αποθήκες, επέκταση της μονάδας βιοαερίου, αλλά και το θεματικό πάρκο παγωτού της «Κρι Κρι», το οποίο εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα.

Το πάρκο, το οποίο βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο δίπλα στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, σε ακίνητο 1.000 τ.μ., αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της «Κρι Κρι», των Σερρών, της Κερκίνης και φυσικά στον απολαυστικό κόσμο του παγωτού. Αλλωστε η «Κρι Κρι», που φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής, ξεκίνησε ως εταιρεία παγωτού.

Με είσοδο 7 ευρώ και ξενάγηση μιας ώρας με οπτικά, ηχητικά ερεθίσματα και απεριόριστη κατανάλωση παγωτού, ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος θέλει να καταστήσει τις Σέρρες προορισμό για σχολεία και οικογένειες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Αλλωστε ήδη υπάρχουν προκρατήσεις από σχολεία για συνολικό αριθμό 9.000 μαθητών μέχρι τον Ιούνιο, με τον ιδιοκτήτη της «Κρι Κρι» να μην αποκλείει μελλοντικά μια μεγαλύτερη ενασχόληση με τον τουρισμό και τα θεματικά πάρκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή