O πρόεδρος της Αργεντινής κατηγορείται για αύξηση 48% στον μισθό του

O πρόεδρος της Αργεντινής κατηγορείται για αύξηση 48% στον μισθό του

Ο Μιλέι αντέδρασε ακυρώνοντάς την και επιρρίπτοντας την ευθύνη στην πρώην πρόεδρο του περονικού κόμματος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για υποκρισία και εξαπάτηση του συνόλου των Αργεντινών βρέθηκε να κατηγορείται ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, λιγότερο από τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν έγινε γνωστό ότι έδωσε στον εαυτό του αύξηση μισθού κατά 48%. Η ιλιγγιώδης αύξηση δόθηκε τόσο στον μισθό του προέδρου όσο και στων υπουργών του, ενώ την ίδια στιγμή ο Μιλέι εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει οδηγήσει εκατομμύρια συμπατριώτες του σε βαθιά φτώχεια.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα, ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι έχει προβεί σε σειρά επιθετικότατων μέτρων, όπως η υποτίμηση του νομίσματος, του αργεντίνικου πέσο, κατά 50%. Το μέτρο έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα πάνω από 250%, ενώ η φτώχεια στη χώρα έχει εκτοξευθεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 40% στο 60%. Παράλληλα έχει διακόψει τις επιδοτήσεις σε ένα είδος κοινωνικών εστιατορίων που λειτουργούν στην Αργεντινή και προσφέρουν φαγητό στους φτωχούς. Τα εστιατόρια αυτά αδυνατούν τώρα να αντεπεξέλθουν στην πλημμύρα από όλο και περισσότερα νοικοκυριά που ζητούν την αρωγή τους, καθώς η πολιτική του Μιλέι έχει οδηγήσει τα μέλη τους στην ανεργία ή τους έχει διακόψει τα επιδόματα.

Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, όμως, η Βικτόρια Τολόσα, βουλευτής αντιπολιτευόμενου κόμματος στο Κογκρέσο, αποκάλυψε τη σκανδαλώδη αύξηση που προσέφερε ο πρόεδρος στον εαυτό του και στα μέλη της κυβέρνησής του. Η αποκάλυψη έφερε τον Μιλέι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς εξελέγη προ μηνών με την υπόσχεση να εφαρμόσει μια δικής του επινόησης «θεραπεία σοκ» στη μακροχρόνια νοσούσα οικονομία της χώρας και να την επαναφέρει έτσι μεσοπρόθεσμα στην ευημερία. Ο Μιλέι αντέδρασε ακαριαία ακυρώνοντας την αύξηση του μισθού του και επιρρίπτοντας την ευθύνη στην πρώην πρόεδρο του περονικού κόμματος, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Υποστήριξε συγκεκριμένα πως η αύξηση δόθηκε αυτομάτως και παρά τη θέλησή του ως αποτέλεσμα ενός συστήματος υπολογισμού των βουλευτικών αποζημιώσεων που είχε θεσπίσει η Κριστίνα Φερνάντες το 2010, όταν ήταν πρόεδρος.

Σε ανάρτησή του στο Χ εμφανίστηκε ως κατήγορος του συστήματος τονίζοντας πως «κάθε ημέρα ανακαλύπτουμε και κάποιον νόμο που ευνοεί τους πολιτικούς και βλάπτει τους Αργεντινούς». Υποσχέθηκε, επίσης, να θεσπίσει νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των βουλευτικών αποζημιώσεων και τον μισθό του προέδρου και των υπουργών. Η υπόθεση εξελίσσεται σε σίριαλ, όμως, καθώς η Κριστίνα Φερνάντες δεν άργησε να απαντήσει στις επικρίσεις και να κατηγορήσει τον Μιλέι για απροκάλυπτη ασυνέπεια στις δεσμεύσεις του και εμφανείς αντιφάσεις στην πολιτική του. Σε δική της ανάρτηση στο Χ, η κ. Φερνάντες επιτίθεται με εμφανή ειρωνεία λέγοντας «πρόεδρε, θέλεις να με πολεμήσεις ώστε να μη συζητήσουμε σχετικά με το προεδρικό διάταγμα που εσύ υπέγραψες» και προσθέτοντας «θέλω να πιστεύω όμως ότι διαβάζεις αυτό που υπογράφεις, έτσι δεν είναι;».

Δίνοντας περαιτέρω χροιά τηλεοπτικού θεάματος στη διένεξή του με την προκάτοχό του, ο Μιλέι της απάντησε απειλώντας την ότι θα κόψει τη σύνταξή της που ανέρχεται σε περίπου 14 εκατ. αργεντίνικα πέσος τον μήνα, ποσό αντίστοιχο με περίπου 13.000 ευρώ. Δεν παρέλειψε να την ειρωνευτεί και ο ίδιος με τη φράση «εφόσον νοιάζεσαι τόσο για τους φτωχούς, φαντάζομαι δεν θα διαμαρτυρηθείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή