Οι αιτίες εκτόξευσης της τιμής του bitcoin

Οι αιτίες εκτόξευσης της τιμής του bitcoin

Τα νέα επενδυτικά εργαλεία ETF και ο ρόλος μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η BlackRock και η Fidelity

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες οι «πιστοί» επενδυτές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πανηγυρίζουν, καθώς η τιμή του bitcoin έφτασε σε νέο ρεκόρ, σπάζοντας και το «φράγμα» των 72.000 δολαρίων. Για τους φανατικούς των cryptos αποτελεί δικαίωση μετά την κατάρρευση του 2022, η οποία οδήγησε αρκετές μεγάλες εταιρείες του κλάδου στη χρεοκοπία και αμαύρωσε τη φήμη των κρυπτονομισμάτων.

Επανήλθε όμως στ’ αλήθεια η αγορά; Το τρέχον ράλι διαφέρει σημαντικά από την επενδυτική ευφορία που είχε ανεβάσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων στα προηγούμενα ρεκόρ, σημειώνουν οι New York Times. Την περασμένη φορά που το bitcoin πέτυχε ρεκόρ ήταν τον Νοέμβριο του 2021, όταν τα κρυπτονομίσματα έγιναν πολιτισμικό φαινόμενο. Παράγοντες της αγοράς έκαναν παρέα με διασήμους και οι εταιρείες τους λάνσαραν γιγαντιαίες καμπάνιες μάρκετινγκ για να διαφημιστούν στο Super Bowl.

Οι τιμές κατέρρευσαν την άνοιξη του 2022, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια σκάνδαλα για ορισμένες από τις πιο εμβληματικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Ανθρωποι που είχαν επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους σε κρυπτονομίσματα έχασαν τα πάντα. Η πτώση ενισχύθηκε τον Νοέμβριο του 2022, όταν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, το οποίο ίδρυσε ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, κατέρρευσε ύστερα από μαζική εκροή κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι πελάτες του να χάσουν 8 δισ. δολάρια.

Αφότου άγγιξε χαμηλό σχεδόν 16.000 δολαρίων, το bitcoin σταδιακά ανεβαίνει.

Ενα σημαντικό ορόσημο επετεύχθη τον περασμένο Αύγουστο, όταν το αρμόδιο δικαστήριο στις ΗΠΑ επέτρεψε στις εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να προσφέρουν νέα επενδυτικά εργαλεία, τα οποία συνδέονται με την τιμή του bitcoin. Τα εργαλεία αυτά, τα οποία λέγονται ETF, προσφέρουν στους επενδυτές έναν τρόπο να πειραματιστούν με τα κρυπτονομίσματα, χωρίς να τα έχουν άμεσα στην ιδιοκτησία τους.

Από τη στιγμή που τα ETF μπήκαν στην αγορά τον Ιανουάριο έχουν προσελκύσει επενδύσεις τουλάχιστον 5,7 δισ. δολαρίων, σπρώχνοντας προς τα επάνω την τιμή του bitcoin.

Οταν τα κρυπτονομίσματα εκτινάχθηκαν το 2021, η άνοδος του bitcoin στηριζόταν –τουλάχιστον εν μέρει– σε παραδοσιακούς επενδυτές, οι οποίοι στρέφονταν στις ψηφιακές επενδύσεις σαν νέο χόμπι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αγόραζαν τα λεγόμενα «memecoins», δηλαδή κρυπτονομίσματα που βασίζονται σε διαδικτυακά αστειάκια και αποθήκευαν τις ψηφιακές αποταμιεύσεις τους σε νέες «κρυπτοτράπεζες» με ύποπτα επιχειρηματικά μοντέλα.

Αυτή τη φορά, όμως, το bitcoin καταγράφει κέρδη βάσει στήριξης από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η BlackRock και η Fidelity, οι οποίες αμφότερες προσφέρουν bitcoin ETF.

«Είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό» από το 2021, δήλωσε ο Μάικλ Αντερσον, ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων κρυπτονομισμάτων Framework Ventures. «Είναι πιθανό αυτό να γίνει ένας κύκλος που καθοδηγείται από οργανισμούς», προσέθεσε.

Οι φανατικοί των κρυπτονομισμάτων επιμένουν ότι η άνοδος του bitcoin είναι μόνο η αρχή. Οραματίζονται ότι έπονται μήνες μεγάλων κερδών. Η αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε αγωγές εναντίον της Coinbase, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στις ΗΠΑ, και εναντίον άλλων μεγάλων εταιρειών. Τα πορίσματα αυτών των υποθέσεων μπορεί να καθορίσουν τη συνέχεια της ανάπτυξης των κρυπτονομισμάτων.

«Αυτή η βιομηχανία κινείται σε κύκλους», δήλωσε ο Τζον Τοντάρο, αναλυτής κρυπτονομισμάτων στην εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Needham. «Δεν ξέρω εάν θα επανέλθει στα επίπεδα που είδαμε το 2021, διότι πλέον παίζουν ρόλο και οι συνταγματικοί έλεγχοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT