Αναδρομικά και αύξηση για χιλιάδες συνταξιούχους

Αναδρομικά και αύξηση για χιλιάδες συνταξιούχους

Τα επιπλέον ποσά που θα λάβουν κυμαίνονται από 1.600 έως 5.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν στις 16.500 ευρώ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά ακόμη και 54 μηνών, που κατά μέσον όρο κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 5.000 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις όμως αγγίζουν και στις 16.500 ευρώ, αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χιλιάδες συνταξιούχοι έως το τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους υψηλότερες συντάξεις αλλά και αναδρομικά ποσά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί των ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση.

Σύμφωνα με την υπουργό, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων, αλλά και στη λειτουργία του νέου λογισμικού που είναι πλέον ικανό να επανυπολογίσει σωστά τις συντάξεις των ασφαλισμένων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. «Κι έτσι, στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».

Η διαδικασία που φαίνεται πως έχει ήδη ξεμπλοκάρει, καθώς τις προηγούμενες ημέρες, για παράδειγμα, δόθηκαν αναδρομικά σε περίπου 1.000 συνταξιούχους που εργάζονταν στους ΗΣΑΠ, αφορά χιλιάδες συντάξεις του ΕΦΚΑ που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτές έχουν αρχίσει να υπολογίζονται εκ νέου και οι δικαιούχοι τους θα πάρουν αυξήσεις με αναδρομικά από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους μέχρι σήμερα. Βέβαια, αρκετές θα επανυπολογιστούν και με τα αυξημένα ποσοστά ασφάλισης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ενώ θα διορθωθούν και λάθη που υπήρχαν από προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Προσοχή όμως. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Στους «τυχερούς» συγκαταλέγονται επίσης συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφαλίστρου που κατέβαλλαν, καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

Στο σύνολό τους, πάντως, οι κύριες συντάξεις, και παρά τις αυξήσεις του 3% που δόθηκαν από τις αρχές του χρόνου, σε ποσοστό πάνω από 60% παραμένουν κάτω από 1.000 ευρώ. Ειδικά, δε, οι νέες απονομές, που αφορούν συνταξιούχους από τον ιδιωτικό τομέα, κατά μέσον όρο κινούνται στα επίπεδα των 748 ευρώ. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Φεβρουάριο, με τη μέση δαπάνη για κύριες συντάξεις να ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 817,94 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα συνολικά απονεμήθηκαν 38.353 νέες συντάξεις, από τις οποίες σχεδόν οι μισές (18.339) ήταν επικουρικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή