Ανάπτυξη 2,5% από 3% αναμένει για φέτος στην Ελλάδα η UBS

Ανάπτυξη 2,5% από 3% αναμένει για φέτος στην Ελλάδα η UBS

O υψηλός πληθωρισμός τροφίμων επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών, κάτι που επέδρασε αρνητικά στη μεγέθυνση του ΑΕΠ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η UBS στο 2,5%, από 3% που προέβλεπε πριν, λόγω του πιο αδύναμου αποτελέσματος του 2023, ωστόσο επισημαίνει πως τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού story παραμένουν εν ισχύι. Αυτά είναι α) η ικανότητα χρήσης των κονδυλίων της Ε.Ε. (περίπου 40 δισ. ευρώ συνολικά ή 18% του ΑΕΠ), β) ο ισχυρός τουρισμός, γ) ο χαμηλός πληθωρισμός, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να έχει επίσης τάση προς τα κάτω, δ) η πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και ε) η ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν τον δανεισμό με βάση τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η UBS πιστεύει ότι αυτοί οι πέντε παράγοντες πιθανώς συνέβαλαν και στην πρόσφατη επιτυχία της Ελλάδας στο μέτωπο των συναλλαγών στο χρηματιστήριο (IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς), καθώς και στην πολύ επιτυχή έξοδο στις αγορές με την άντληση 4 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου.

Εξετάζοντας την πορεία του ΑΕΠ το 2023, η UBS επισημαίνει πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2% από 5,6% το 2022 οφείλεται στην πτώση των δαπανών για πάγιες επενδύσεις, η οποία οδήγησε σε μικρή μόνο άνοδο στον σχηματισμό κεφαλαίου (4% από 11,7% το 2022) και στην αύξηση κατά μόλις 1,8% της ιδιωτικής κατανάλωσης παρά το γεγονός ότι η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν περίπου 3% το 2023. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν κατά μέσον όρο 11,7% το 2023 είναι πιθανό να συνέβαλε σε μια πιο προσεκτική συμπεριφορά των καταναλωτικών δαπανών, όπως επισημαίνει.

Το 2024 ξεκίνησε με μεικτές τάσεις, με τους δείκτες PMI και τη βιομηχανική παραγωγή να βελτιώνονται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, αλλά το επιχειρηματικό κλίμα να έχει επιδεινωθεί, υποδηλώνοντας πως η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν, γι’ αυτό και η UBS μείωσε τις εκτιμήσεις της. Πάντως εντοπίζει τρεις βασικούς παράγοντες που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία φέτος. Πρώτον, ο τουρισμός πάει εξαιρετικά καλά καθώς ξεπέρασε τις εισροές-ρεκόρ του 2023 (20,5 δισ. ευρώ), δεδομένης της πρόωρης έναρξης των περιόδων κρουαζιέρας και των θετικών τάσεων στις προκρατήσεις. Δεύτερον, το πιο ευνοϊκό πλαίσιο πληθωρισμού βοηθάει τον καταναλωτή και, τρίτον, τα οφέλη από τα κονδύλια της Ε.Ε. είναι υψηλότερα με προγραμματισμένες εισροές 6,9 δισ. ευρώ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η UBS επισημαίνει πως επιταχύνθηκε προσωρινά εκ νέου το δ΄ τρίμηνο του 2023 λόγω του αντικτύπου των πλημμυρών στα τρόφιμα και ορισμένων επιδράσεων βάσης στις τιμές της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει διάφορες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών στα σούπερ μάρκετ, ενώ και τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας βοηθούν επίσης τις προοπτικές. Από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε περίπου 4,5% ετησίως τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας τον σχετικά επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών (κυρίως εστιατόρια και ξενοδοχεία, αλλά και αναψυχή). Η UBS εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσον όρο στο 2,5% το 2024, με τον δείκτη στο τέλος του έτους να πέφτει κοντά στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή