Προτεραιότητα σε αγρότες για σύνδεση με το δίκτυο μονάδων ΑΠΕ

Προτεραιότητα σε αγρότες για σύνδεση με το δίκτυο μονάδων ΑΠΕ

Στη Βουλή η τροπολογία για την παροχή φθηνού ρεύματος σε παραγωγούς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε διαδικασίες fast track θα προχωρήσουν τα μέτρα για τη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ρεύματος για τους αγρότες από μονάδες ΑΠΕ, που εξαγγέλθηκαν προσφάτως από την κυβέρνηση. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την κατά απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης με το δίκτυο των μονάδων ΑΠΕ που θα συνάψουν διμερείς μακροχρόνιες συμβάσεις με κατόχους αγροτικών συνδέσεων. Η διάρκεια των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ετών και θα αφορά την προμήθεια του 30% της ετήσιας κατανάλωσης των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Πρόκειται για έργα ΑΠΕ που έχουν υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ πλήρες αίτημα για όρους προσφοράς σύνδεσης πριν από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης και εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος υποβάλλουν στον διαχειριστή διμερή σύμβαση ή συμφωνία για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με προμηθευτή που επιθυμεί να εκπροσωπήσει αγροτικές καταναλώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι προμηθευτές θα πρέπει εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης να ανακοινώνουν σε όσους έχουν αγροτικές καταναλώσεις τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων που θα προσφέρουν και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των αγροτών για σύναψη σύμβασης προμήθειας. Η σύμβαση μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετική χρέωση της κιλοβατώρας για τα δύο πρώτα χρόνια. Οι αγρότες θα μπορούν να υπογράψουν σύμβαση εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη στιγμή που οι προμηθευτές κοινοποιήσουν τις προσφορές τους. Η τροπολογία ορίζει ρητώς ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπογραφής σύμβασης μετά την παρέλευση δύο μηνών.

Η τροπολογία αντιμετωπίζει παράλληλα και το ζήτημα της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγροτικών καταναλώσεων έως και τις 31.12.23, παρέχοντας δυνατότητα άτοκης ρύθμισης, με το κόστος του επιτοκίου να αναλαμβάνει το Δημόσιο. Συνδέει μάλιστα το νέο μέτρο της σύμβασης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ με τις ρυθμίσεις των ανεξόφλητων οφειλών, παρέχοντας έτσι μια δικλίδα ασφαλείας στη ΔΕΗ, που είναι ο βασικός πάροχος των αγροτών και σηκώνει εξ ολοκλήρου το βάρος των ανεξόφλητων οφειλών. Η τροπολογία προβλέπει ρητά ότι προμηθευτές που αναλαμβάνουν εκπροσώπηση αγροτικών καταναλώσεων μέσω διμερών συμβάσεων μακροχρόνιας διάρκειας αναλαμβάνουν την υποχρέωση εξόφλησης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών αυτών, προς άλλον ή άλλους προμηθευτές που αφορούν καταναλώσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Καταγγελία της σύμβασης από πλευράς των αγροτών πριν από το τέλος της συμβατικής διάρκειας συνεπάγεται επιβάρυνση του κατόχου με χρέωση που προβλέπεται στους όρους της σύμβασης, καθώς και την άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή