Ψηλά η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος παρά τις ΑΠΕ

Ψηλά η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος παρά τις ΑΠΕ

Πάνω από 40% το μερίδιό τους στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά μηνύματα για τη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο στέλνει η διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής. Τις πρώτες 12 ημέρες του Μαρτίου η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 74,01 ευρώ/MWh, από τα 72,86 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Αξιοσημείωτη είναι η πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος την εβδομάδα 4-10 Μαρτίου, η οποία κυμάνθηκε στα 75,53 ευρώ/MWh καταγράφοντας υψηλό 5 εβδομάδων, παρά την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που έφτασε στο 42% (αύξηση 8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) και των υδροηλεκτρικών που κάλυψαν το 5% της ζήτησης (αύξηση 11%). Το φυσικό αέριο κάλυψε το 40% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής και ο λιγνίτης το 6%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ζήτηση σημείωσε οριακή αύξηση (1%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και καλύφθηκε σε ποσοστό 8% από εισαγωγές.

Ο πολύ ήπιος χειμώνας και το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής του αερίου.

Ανοδικά πάντως κινήθηκε την εβδομάδα 4-10 Μαρτίου και η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF με διακύμανση μεταξύ 25,6 και 27,8 ευρώ/MWh, μετά από ένα και πλέον έτος διαρκούς πτώσης. Ο παράγοντας αυτός πάντως δεν επηρεάζει την τρέχουσα τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί στην Ελλάδα τιμολογούν βάσει της μέσης τιμής φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα. Η ανοδική τάση που παρατηρήθηκε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στο ΤΤF δεν φαίνεται να σταθεροποιείται, αφού χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια του Απριλίου υποχώρησαν στα 24,915 ευρώ/MWh καταγράφοντας ημερήσια πτώση της τάξης του 5,6%. Ο πολύ ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα και με ταχύτερο ρυθμό.

Αξιοσημείωτη είναι και η βουτιά της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην εγχώρια αγορά την περασμένη Κυριακή, στα 57,84 ευρώ/MWh (25,08% κάτω από την αμέσως προηγούμενη ημέρα), αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊκών που για κάποιες ώρες της ημέρας κατέβασε την τιμή στα 2,23 ευρώ/MWh. Χθες η τιμή ανέκαμψε στα 71,89 ευρώ/MWh (αύξηση 24,28%), με το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα να φτάνει στο 56,29% και μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (4,19%) πάνω από το 60%, και των μονάδων φυσικού αερίου να υποχωρεί στο 25,28% και του λιγνίτη στο 0,2%.

Σήμερα η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά υποχωρεί στα 68,35 ευρώ/MWh (5% κάτω σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα), με το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (53,1%). Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν με ποσοστό 4,7%, το φυσικό αέριο με 29,7% και ο λιγνίτης με μόλις 0,2%, ενώ με ποσοστό 8,5% στην κάλυψη της ζήτησης συμμετέχουν οι εισαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή