Πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα ποτά σε βάθος τριετίας

Πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα ποτά σε βάθος τριετίας

Αν και τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα μειωθούν, στο τέλος το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό, εκτιμά η Ενωση του κλάδου

πρόταση-μείωσης-του-εφκ-στα-ποτά-σε-βάθ-562932106

Το βαπόρι απ’ την Περσία –έστω κι αν ήταν από τον Λίβανο και η Περσία χρησιμοποιήθηκε ποιητική αδεία από τον Βασίλη Τσιτσάνη– είχε πιαστεί στην Κορινθία. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο για τα φορτηγά από τη Βουλγαρία κυρίως, αλλά και από τη Βόρεια Μακεδονία, που φέρνουν παρανόμως στην Ελλάδα γνήσια αλκοολούχα ποτά, χωρίς να καταβάλλονται οι προβλεπόμενοι φόροι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο ένα στα δέκα τέτοια φορτία εντοπίζονται και κατάσχονται. Και για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος των απωλειών, όταν ένα φορτηγό περνάει τα σύνορα και φέρνει στην Ελλάδα λαθραία αλκοολούχα ποτά, εκτιμάται ότι διαφεύγουν φόροι ύψους 152.000 ευρώ, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης η Σοφίκα Παπανικολάου, γενική διευθύντρια της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ).

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το μέγεθος του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα –λαθραία εισαγωγή και νοθευμένα ποτά–, οι εταιρείες του κλάδου υπολογίζουν ότι αυτό ξεπερνάει το 20% της εγχώριας κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο που εκτιμούν για την παγκόσμια αγορά οι διεθνείς οργανισμοί (11%). Και στο παραπάνω ποσοστό δεν συγκαταλέγεται το χύμα παράνομο τσίπουρο και παρεμφερή αποστάγματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Βασικός λόγος γι’ αυτές τις καθόλου τιμητικές επιδόσεις θεωρείται από τις εταιρείες του κλάδου ο πολύ υψηλός ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, 2.550 ευρώ/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, ο τέταρτος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ο υψηλότερος με βάση την αγοραστική δύναμη. Επίσης, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών ανάμεσα σε γειτονικές και σε ανταγωνιστικές τουριστικές χώρες, κάτι που ευνοεί τις διασυνοριακές αγορές και το παράνομο εμπόριο. Για παράδειγμα, ο ΕΦΚ στην Ελλάδα είναι κατά 4,6 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τη Βόρεια Μακεδονία και κατά 4,5 φορές σε σύγκριση με τη Βουλγαρία. Ετσι, εάν σε μια φιάλη ποτού, π.χ. σε ένα ουίσκι, οι φόροι είναι 11 ευρώ, στη Βουλγαρία είναι 1,9 ευρώ.

Αυτό που προτείνει τώρα η ΕΝΕΑΠ –μέλη της οποίας είναι κορυφαίες ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως η Diageo, η Pernod Ricard, η Campari Group, η Αμβυξ και η Β.Σ. Καρούλιας– είναι η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, όχι μονομιάς, αλλά μέσω τριών διαδοχικών μειώσεων, κατά 10% ανά έτος, έτσι ώστε να φτάσει στα 1.800 ευρώ/100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, που αποτελεί τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αν και τα έσοδα από τον ΕΦΚ θα μειωθούν, εκτιμάται –σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)– ότι στο τέλος της τριετίας το τελικό ισοζύγιο θα είναι θετικό κατά 8 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εσόδων από ΦΠΑ, από τον φόρο στα κέρδη επιχειρήσεων και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω επέκτασης της απασχόλησης. Η ΕΝΕΑΠ έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ προγραμματίζει συνάντηση και με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή