Εφαρμογές για iPhone και εκτός Apple Store στην Ε.Ε.

Εφαρμογές για iPhone και εκτός Apple Store στην Ε.Ε.

Ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει να συμμορφώνεται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση αποφασίζει να κάνει ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Apple στη μάχη που δίνει για να θωρακίσει την κυριαρχία του ψηφιακού της καταστήματος εφαρμογών App Store, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο iPhone και σε άλλες συσκευές στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι οι προγραμματιστές, οι οποίοι είναι οι δημιουργοί εφαρμογών, αποδεσμεύονται για να μπορούν ελεύθερα να διανέμουν τις εφαρμογές τους απευθείας στους καταναλωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος προβαίνει στις τροποποιήσεις αυτές με σκοπό να συμμορφωθεί προς τη νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DMA), η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν τα υψηλά περιθώρια κέρδους και τη σταθερή ροή εσόδων, στα οποία βασίζεται η Apple από το App Store της, όπου και χρεώνει προμήθειες στα προϊόντα των προγραμματιστών, ανερχόμενες έως και στο 30%.

Οι αποφάσεις της Apple αφορούν αποκλειστικά την ενιαία αγορά των κρατών-μελών της Ε.Ε. και λαμβάνουν χώρα ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία οι ανταγωνιστικές της εταιρείες συνεχίζουν να της ασκούν κριτική ότι οι προσπάθειες συμμόρφωσής της αποτυγχάνουν. Υπό το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, όσοι προγραμματιστές λογισμικού δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα μπορούν να διανέμουν εφαρμογές σε πελάτες της Ε.Ε. απευθείας από τους δικούς τους ιστότοπους αντί μέσω του ψηφιακού καταστήματος App Store. «Αν και το App Store δεν θα μπορεί πλέον να θεωρείται ανεξάντλητη πηγή μετρητών, πιθανολογείται πως θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως τέτοια για κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον οι δεσμοί των προγραμματιστών μαζί του δεν έχουν διαρραγεί εντελώς», όπως παρατηρεί η Σουζάνα Στρίτερ, διευθύντρια του τμήματος χρηματαγορών του επενδυτικού οίκου Hargreaves Lansdown.

Οι προγραμματιστές πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως τους έχει ορίσει η Apple και να έχουν λάβει σχετική εξουσιοδότηση. Η εταιρεία έχει εφαρμόσει το λεγόμενο «βασικό τέλος τεχνολογίας» της τάξεως των 50 λεπτών του ευρώ ανά λογαριασμό χρήστη κάθε χρόνο, ακόμη και αν οι προγραμματιστές επιλέξουν να μη χρησιμοποιήσουν το App Store ή το σύστημα πληρωμών της Apple. Οι Βρυξέλλες με την εφαρμογή της νομοθεσίας των ψηφιακών αγορών σκοπεύουν να χαλιναγωγήσουν κάθε τεχνολογικό γίγαντα, όπως είναι οι Apple, Amazon, TikTok, Meta Platforms, Google και Microsoft και να καθορίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για μικρότερους αντιπάλους, δημιουργώντας τελικά περισσότερο ανταγωνισμό για τους Ευρωπαίους. «Για να αντικατοπτρίζονται οι αλλαγές της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι χρήστες στην Ε.Ε. μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από εναλλακτικές πλατφόρμες στο λειτουργικό σύστημα iOS 17.4 και σε νεότερες εκδόσεις. Επίσης, θα μπορούν να κάνουν λήψη μιας εναλλακτικής εφαρμογής από τον ιστότοπο του προγραμματιστή», ανέφερε η Apple. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός αντιμετωπίζει μείωση εσόδων και συρρικνούμενη ζήτηση για τα iPhone του στην αγορά της Κίνας. Τον Ιανουάριο η Microsoft εκθρόνισε την Apple από την πρωτιά της ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Οι επενδυτές θεωρούν πως η Apple υστερεί έναντι των μεγάλων αντιπάλων της στη δημιουργία τεχνολογίας, η οποία θα τους επιτρέψει να κυριαρχήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή