Ρύθμιση – φρένο στους «ενεργειακούς τουρίστες»

Ρύθμιση – φρένο στους «ενεργειακούς τουρίστες»

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μπει τέλος στις μετακινήσεις «στρατηγικών» κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί σήμερα από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο για τη Βουλή η ρύθμιση για την τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στοχεύει στο να βάλει τέλος στις μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο «στρατηγικών» κακοπληρωτών.

Το μέτρο εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη τον Νοέμβριο πέρυσι, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου πακέτου μέτρων για τη διόρθωση μιας σειράς στρεβλώσεων, που καταλήγουν να επιβαρύνουν τον καταναλωτή με υπέρμετρα κόστη. Κατά προτεραιότητα τέθηκε η αντιμετώπιση του ζητήματος του «ενεργειακού» τουρισμού, όπως αποκαλεί η αγορά τις μετακινήσεις πελατών από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω τους «φέσια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προμηθευτών, το 2023 τα «φέσια» από αυτή την κατηγορία καταναλωτών ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει κάποιους περιορισμούς στη μετακίνηση «στρατηγικών» κακοπληρωτών, οι οποίοι από την πλευρά των προμηθευτών αξιολογούνται ως ανεπαρκείς γι’ αυτό και επανεξετάζουν τη δημιουργία ενός ενεργειακού «Τειρεσία», κατά τα πρότυπα των τραπεζών και των εταιρειών τηλεπικοινωνίας.

Δύο περιορισμοί

Η ρύθμιση αφορά την τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας, που αναφέρεται στις μετακινήσεις καταναλωτών και θέτει δύο περιορισμούς για την περίπτωση των οικιακών καταναλωτών.

Ο πρώτος αφορά την περίπτωση κατά την οποία ο προμηθευτής έχει υποβάλει στον αρμόδιο διαχειριστή (δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ) εντολή απενεργοποίησης μετρητή πελάτη.

Ο δεύτερος περιορισμός μετακίνησης μπαίνει όταν κάποιος πελάτης έχει επισημανθεί ως υπερήμερος στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από δύο διαφορετικούς προμηθευτές και προστίθεται και τρίτη εντολή επισήμανσης από τον τρέχοντα προμηθευτή. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος καταναλωτής έχει αφήσει ανεξόφλητες οφειλές σε δύο παρόχους μπορεί να αλλάξει πάροχο. Δεν μπορεί όμως να μετακινηθεί από τον τρίτο πάροχο που βρίσκεται στον επόμενο εάν και ο νυν πάροχος τον εμφανίσει στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ με ληξιπρόθεσμα (dedt flagging). Για να μετακινηθεί σε τέταρτο πάροχο θα πρέπει να αποπληρώσει τις οφειλές προς τον τρίτο ή να τις διακανονίσει.

Κακοπληρωτές θα μπορούν να «φεσώνουν» και με τη νέα ρύθμιση μέχρι δύο παρόχους, οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα εντολής αποκοπής και θα πρέπει να διεκδικήσουν τις οφειλές τους μέσω των δικαστηρίων – και αυτό είναι το σημείο που επικρίνει η αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή