Κίνδυνος εκτίναξης των τελών χρήσης δικτύου ρεύματος

Κίνδυνος εκτίναξης των τελών χρήσης δικτύου ρεύματος

Να μην επωμιστούν οι καταναλωτές το κόστος των έργων διασύνδεσης μονάδων ΑΠΕ, αποθήκευσης ζητούν οι βιομηχανίες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο εκτόξευσης των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς από την κοινωνικοποίηση του 50% του κόστους των έργων διασύνδεσης μονάδων ΑΠΕ, αποθήκευσης, καταναλωτών υψηλής τάσης και θερμικών μονάδων, επισημαίνει η Eνωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Θεωρούμε αναγκαίο να επανεξετάσετε την αναγκαιότητα της εν λόγω ρύθμισης, καθώς ναρκοθετεί τα τιμολόγια όλων των καταναλωτών», αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της, που αποτελεί έμμεση παρέμβαση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ σχετικά με το πώς θα ανακτάται το κόστος των εν λόγω έργων από τους καταναλωτές.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και το ΥΠΕΝ έπειτα από αίτημα της ΡΑΑΕΥ για τη συμμετοχή της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και του γ.γ. Ενέργειας Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη σε κοινή σύσκεψη με τον ΑΔΜΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει συνδέεται με την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 98 του ν. 4951/2022) που μετέφερε το 50% του κόστους διασύνδεσης μιας σειράς ιδιωτικών έργων (ΑΠΕ, αποθήκευση, θερμικές μονάδες κ.λπ.) στον ΑΔΜΗΕ και την ανάκτησή του μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος, ουσιαστικά δηλαδή θα βαρύνει τους καταναλωτές. Το κόστος αυτών των έργων μόνο για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΑΕΥ, ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΑΕΥ με επιστολή της έχει εισηγηθεί στον ΑΔΜΗΕ το κόστος αυτό να καταγραφεί σε μια διακριτή περιουσιακή βάση, ώστε η ανάκτησή του να υπολογιστεί βάσει του κόστους δανεισμού και όχι βάσει του εγκεκριμένου WACC που ισχύει σε όλα τα έργα του εθνικού συστήματος μεταφοράς.

Η πρόταση της ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη και οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα θα αποβούν ζημιογόνες στην περίπτωση που αυτές αποζημιώνονται με συντελεστή κόστους δανεισμού, οδηγώντας τελικά σε υπονόμευση την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Την άποψη της ΡΑΑΕΥ συμμερίζεται η ΕΒΙΚΕΝ, η οποία σε σχετική επιστολή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην ουσία πρόκειται για επιδότηση κατά 50% του κόστους κάθε ανωτέρω κατηγορίας παραγωγών το έργο της διασύνδεσής τους (γραμμή, Μ/Σ, ΚΥΤ) στο δίκτυο μεταφοράς μετά από αίτημά του για λήψη όρων σύνδεσης και όχι εκ των προτέρων κατασκευή έργων από τον ΑΔΜΗΕ ενίσχυσής του, των οποίων το κόστος κοινωνικοποιείται κατά 100%». Επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο για εκτόξευση των τελών χρήσης δικτύου μεταφοράς από την επιβάρυνση της περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ κατά 400 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως σημειώνει, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις βιομηχανίες μέσης τάσης με κατανάλωση μικρότερη των 30.000 MWh ετησίως, αφού δεν τυγχάνουν της έκπτωσης που λαμβάνουν βιομηχανίες με υψηλότερη κατανάλωση.

Η ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζει ότι τα τέλη χρήσης δικτύου μεταφοράς αυξήθηκαν 100% πριν από ένα έτος, ενώ αναμένονται επιπλέον αυξήσεις στο πλαίσιο της απόφασης της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει έκτακτη αναθεώρηση του WACC του ΑΔΜΗΕ από 6,1% σε 7,57% για το 2023, 7,51% για το 2024 και 7,45% για το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή