Αύξηση των επενδύσεων κατά 10,2% και ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» φέτος η ΕΤΕ

Αύξηση των επενδύσεων κατά 10,2% και ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» φέτος η ΕΤΕ

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ενισχυθεί κατά 2% ετησίως, από 1,6% το 2023

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμό ανάπτυξης 2,5% προβλέπει για φέτος η Εθνική Τράπεζα, σε ανάλυσή της που δημοσίευσε χθες, με το α΄ τρίμηνο να εκτιμάται ότι θα σημειώσει επίδοση 1,8%.

Ειδικότερα για τις επενδύσεις προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 10,2%, μετά το ισχνό 3,9% του 2023, καθώς εκτιμά ότι θα προχωρήσουν οι αναβληθείσες επενδύσεις του προηγούμενου έτους, θα επιταχυνθούν οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, λόγω και της αναμενόμενης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 2% ετησίως, από 1,6% το 2023, υποστηριζόμενη από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, ως αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και των μισθών και της μείωσης του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) επισημαίνουν ως αιτίες για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2023 τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία, αλλά και την εξασθένηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Ειδικότερα, σχετικά με τις καταστροφές της κακοκαιρίας «Daniel», η ανάλυση αναφέρει: «Η ΑΠΑ (Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία) από γεωργικές δραστηριότητες σημείωσε πρωτοφανή πτώση κατά 13,9% σε τριμηνιαία βάση και 17,6% σε ετήσια βάση το δ΄ τρίμηνο του 2023, με το επίπεδό της να διαμορφώνεται σε χαμηλό 15 ετών. Η εν λόγω εξέλιξη αφαίρεσε 0,55 ποσοστιαίες μονάδες από τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το δ΄ τρίμηνο –έναντι αρχικής μας εκτίμησης για αρνητική επίδραση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων– και εκτιμάται ότι μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερο από 0,3% σε ετήσια βάση το 2023 (συνεκτιμώντας μικρή αρνητική επίδραση και κατά το γ΄ τρίμηνο). Αν και τμήμα των ανωτέρω επιδράσεων αντισταθμίστηκε μέσω της αυξημένης δημόσιας κατανάλωσης και επενδύσεων για μέτρα άμεσης στήριξης των πληγέντων και μερικής αποκατάστασης της λειτουργίας κάποιων υποδομών –η οποία έμμεσα στήριξε τη δραστηριότητα σε άλλους κλάδους–, εντούτοις η καθαρή αρνητική επίδραση παρέμεινε σημαντική». Εξάλλου, σχετικά με την πορεία των επενδύσεων την προηγούμενη χρονιά, η μελέτη σημειώνει ότι υποχώρησαν κατά 5,7% το δ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το β΄ τρίμηνο του 2020, ενώ σημείωσε υποτονική αύξηση 3,9% στο σύνολο του έτους.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στους εξής –παροδικούς, κατά βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών– παράγοντες:

• Στις μειωμένες επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό κατά 16% ετησίως το δ΄ τρίμηνο.

• Στην κάμψη των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 19% ετησίως κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια, η οποία δεν συνιστά αναστροφή τάσης, αλλά αποδίδεται στην έκρηξη των σχετικών επενδύσεων το δ΄ τρίμηνο του 2022.

• Στην οπισθοβαρή επιτάχυνση των εκταμιεύσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συνεισφέρουν στα εθνικολογιστικά μεγέθη του 2023. Το 40% των ετήσιων πληρωμών του ΠΔΕ εκταμιεύθηκε το δ΄ τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή