«Θέλετε να ελεγχθείτε από την ΑΑΔΕ»; – Οι νέες δηλώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

«Θέλετε να ελεγχθείτε από την ΑΑΔΕ»; – Οι νέες δηλώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Νέους κωδικούς στο έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης θα δουν οι 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ως αποτέλεσμα του νέου συστήματος τεκμαρτής φορολόγησής τους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία για τους 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες φέρνουν και τροποποιήσεις στα έντυπα της φορολογικής δήλωσης. Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησής τους με ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα θα οδηγήσει στην προσθήκη νέων κωδικών στο έντυπο Ε3, ενώ ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώσει τους περισσότερους κωδικούς του εντύπου Ε1 για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι με τις διευκρινίσεις και τις οδηγίες για τη συμπλήρωση της νέας φορολογικής δήλωσης.

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το Taxis.

Οπως προαναφέρθηκε, το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και επιχειρήσεων οδηγεί στην προσθήκη νέων κωδικών στο έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του εισοδήματος που απέκτησαν το 2023. Συγκεκριμένα, οι κωδικοί αυτοί αφορούν:

• Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

• Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό.

• Την απαλλαγή από το νέο σύστημα φορολόγησης για πολυτέκνους ή με αναπηρία 80% και άνω.

• Τη μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα, εφόσον έχουν έδρα σε μικρό χωριό ή αναπηρία 67%-79%.

• Εάν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που μπορεί να εξαιρεθεί από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.

• Εάν επιθυμούν τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά τους είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης προβλέπει πως το ελάχιστο ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα για κάθε φυσικό πρόσωπο που ασκεί ατομικά, για 6 έτη, εμπορική επιχείρηση, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τις ετήσιες μεικτές αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) ενός υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό των 780 ευρώ. Δηλαδή το ελάχιστο αποδεκτό όριο ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας.

Συγκεκριμένα:

– Για όσους ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από 4 έτη, είναι δηλαδή νέοι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες, δεν ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος βάσει του νέου συστήματος. Δηλαδή για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας κάθε επιχείρησης ή γραφείου το νέο σύστημα δεν θα εφαρμόζεται.

– Στο 4ο έτος λειτουργίας ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67% σε σύγκριση με το ποσό των 10.920 ευρώ, δηλαδή 3.620 ευρώ.

– Στο 5ο έτος λειτουργίας ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 33% σε σύγκριση με το ποσό των 10.920 ευρώ, δηλαδή 7.280 ευρώ.

– Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10% και φθάνει στα 12.012 ευρώ.

– Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ προσαυξάνεται κατά 20% και φθάνει στα 13.104 ευρώ.

– Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ προσαυξάνεται κατά 30% και διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή