Στην τελική ευθεία η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια

Εως τα τέλη Απριλίου η τελική συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη Απριλίου αναμένεται να κλείσουν οι όροι της συγχώνευσης μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει η ενοποίηση των δύο τραπεζών στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των κύριων μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ και της Thrivest Holding.

Το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, η Thrivest Holding το 4,4%, ενώ άλλο ένα 5% ελέγχεται μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας και η συμφωνία προβλέπει την αύξηση του ποσοστού του ιδιώτη επενδυτή στο 51% μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετά τη συγχώνευση. Τα δύο μέρη έχουν ολοκληρώσει την αποτίμηση των δύο τραπεζών που θα καθορίσει και τη σχέση ανταλλαγής, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο ένταξης στον «Ηρακλή» των κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν τις δύο τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ συνολικά, με τον κύριο όγκο –υπολογίζονται κοντά στα 2 δισ. ευρώ– να βαραίνει την Attica Bank, ενώ επιπλέον κόκκινα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το τελικό ποσό της εγγύησης που θα απαιτηθεί για την ένταξη στον «Ηρακλή 3», αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του μηνός μετά την αξιολόγηση των δύο χαρτοφυλακίων από την DBRS, βάσει του οποίου θα καθοριστεί και το ύψος των τίτλων υψηλής εξασφάλισης (senior notes) που θα φέρουν οι δύο τιτλοποιήσεις.

Το ύψος του senior τίτλου για το οποίο θα εγγυηθεί το Δημόσιο είναι κρίσιμο καθώς όσο μεγαλύτερο είναι σε αξία, τόσο μικρότερη είναι η ζημία που θα γράψουν οι δύο τράπεζες, περιορίζοντας ανάλογα και το ύψος της απαιτούμενης νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει η ενιαία τράπεζα. Με δεδομένο ότι η ζημία αυτή θα πρέπει να εμφανιστεί άμεσα από τις δύο τράπεζες, ταυτόχρονα δηλαδή με το αίτημα για την ένταξη των δύο χαρτοφυλακίων στον «Ηρακλή», άμεση θα πρέπει να είναι και η απόφαση για το ύψος της ΑΜΚ προκειμένου να καλυφθεί η υποχώρηση των κεφαλαίων κάτω από το απαιτούμενο εποπτικό όριο.

Η ένταξη των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών στον «Ηρακλή» θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του μηνός.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα που δημοσίευσε πρόσφατα η Attica Bank ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) διαμορφώθηκε στο 12,8%, αλλά το επίπεδο αυτό δεν ενσωματώνει τη ζημία της επικείμενης τιτλοποίησης. Αντίστοιχα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, ανήλθαν στα 2 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 56,9% του χαρτοφυλακίου των δανείων της τράπεζας, ενώ ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 61,3%. Η Παγκρήτια Τράπεζα δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ετήσια αποτελέσματα για το 2023 και οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών στο πλαίσιο και της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια και της συγχώνευσής της με την Attica Bank.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ηρακλής 3» έχει καταστεί αυστηρότερος, καθώς προβλέπει ότι οι τίτλοι υψηλής εξασφάλισης για τους οποίους θα εγγυηθεί το Δημόσιο θα πρέπει να εξασφαλίσουν υψηλότερη επενδυτική κατηγορία σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του Ηρακλή 2 ή 1 και συγκεκριμένα να λάβουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ+, Ba1, ΒΒ+, BB έναντι ΒΒ-, Ba3, ΒΒ-, BBL, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η αλλαγή στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα που θα πρέπει να διαθέτουν οι σχετικοί τίτλοι είναι αποτέλεσμα της τελευταίας αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που συμπαρασύρει σε διαφορετικό χειρισμό και τις τιτλοποιήσεις που εγγυάται το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή