Λευκός Οίκος: Πακέτο – μαμούθ 20 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της Ιntel

Λευκός Οίκος: Πακέτο – μαμούθ 20 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της Ιntel

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση Μπάιντεν στη μάχη εναντίον της ισχύος της Κίνας στη βιομηχανία ημιαγωγών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε σήμερα ένα πακέτο αρωγών και επιχορηγήσεων ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων για να επιτρέψει στη γιγάντια αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Intel να αυξήσει την παραγωγή της.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη μάχη εναντίον της ισχύος της Κίνας σε αυτή την κρίσιμης σημασίας βιομηχανία.

Ο πρόεδρος αποφάσισε να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αριζόνα, για να προβάλει τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στη διάρκεια της θητείας του στις πολιτείες οι οποίες αναμένεται ότι θα έχουν αποφασιστική σημασία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οπως και το 2020, ο Μπάιντεν θα έχει αντίπαλο στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο τον Ρεμπουμπλικανό τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Εκείνη τη χρονιά, η Αριζόνα (νοτιοδυτικές ΗΠΑ) είχε προσφέρει τη νίκη στον δημοκρατικό υποψήφιο, όμως με ένα αποτέλεσμα στήθος με στήθος, καθώς η απόσταση μεταξύ τους ήταν μόνο 10.457 ψήφοι.

Μια νέα επιτυχία στην πολιτεία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας για τον εν ενεργεία πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να πείσει τους ψηφοφόρους, που παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τον οικονομικό απολογισμό του, παρά τις πρόσφατες θετικές στατιστικές αναφορικά με την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

«Το υπουργείο Εμπορίου κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με την Intel, για να της παράσχει έως 8,5 δισ. δολάρια σε άμεσες χρηματοδοτήσεις και 11 δισ. δολάρια σε δάνεια στο πλαίσιο του “Chips and Science Act”» (Νόμος για τους Ημιαγωγούς και την Επιστήμη), ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2022, προβλέπει 52,7 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ποσό που ανακοινώθηκε σήμερα θα διατεθεί «για την κατασκευή και την ενίσχυση υποδομών της Intel στην Αριζόνα, στο Οχάιο, το Νέο Μεξικό και το Ορεγκον», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Χάρη στις επενδύσεις αυτές, ο Λευκός Οίκος προβλέπει πως θα δημιουργηθούν σχεδόν 30.000 θέσεις άμεσης απασχόλησης και «θα υποστηριχθούν δεκάδες χιλιάδες έμμεσες θέσεις απασχόλησης».

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι η Intel θα επενδύσει το ισόποσο άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μία από τις πιο μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη βιομηχανία των ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα επιτρέψει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτέιες να πλησιάσουν τον στόχο τους να παραγάγουν έως το 2030 το 20% των ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας που κατασκευάζονται στον κόσμο, πρόσθεσε η υπουργός, υπογραμμίζοντας πως το σημερινό επίπεδο βρίσκεται στο μηδέν.

«Εξαρτιόμαστε από ένα πολύ μικρό αριθμό εργοστασίων στην Ασία για το σύνολο των πιο εξελιγμένων μικροεπεξεργαστών μας. Αυτό είναι αφόρητο και απαράδεκτο», σχολίασε η υπουργός.

«Είναι ένα πρόβλημα οικονομικής ασφαλείας. Είναι ένα πρόβλημα εθνικής ασφαλείας. Και θα το αλλάξουμε αυτό», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή