Μια… ΔΟΥ στο κινητό τηλέφωνο κάθε φορολογουμένου

Μια… ΔΟΥ στο κινητό τηλέφωνο κάθε φορολογουμένου

Πληρωμή φόρων, κλείσιμο ραντεβού, έγγραφα, ειδοποιήσεις μέσω myAADEapp

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να πληρώνουν φόρους, να κλείνουν ραντεβού με την εφορία, να αποθηκεύουν όλα τα απαραίτητα φορολογικά έγγραφα και να ενημερώνονται για τις προθεσμίες πληρωμής φόρων από το κινητό τους έχουν από σήμερα οι φορολογούμενοι. Η νέα εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «myAADEapp» παρουσιάστηκε χθες από τον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή και προσφέρει τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε πολίτες ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρίσκονται, μέσα από το κινητό τους, λειτουργώντας επιπλέον σαν φορολογική ατζέντα.

Σε δεύτερο στάδιο θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες για τις επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, η έκδοση τιμολογίων αλλά και δελτίων αποστολής. Ουσιαστικά το λογιστήριο της εταιρείας θα βρίσκεται στη νέα εφαρμογή που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου κι αν βρίσκονται, να εκδίδουν τιμολόγιο το οποίο αυτόματα θα «ανεβαίνει» και στα ηλεκτρονικά βιβλία. Την εφαρμογή μπορούν να την κατεβάσουν στο κινητό τους όλοι οι φορολογούμενοι και η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxis.

Κατά την παρουσίαση της νέας εφαρμογής ο Γ. Πιτσιλής τόνισε ότι «το myAADEapp αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας στον εκσυγχρονισμό και στην εξυπηρέτηση, με επίκεντρο τον πολίτη. Η νέα μας εφαρμογή για κινητές συσκευές παρέχει άμεση πρόσβαση στις φορολογικές μας υπηρεσίες, προσφέροντας ταχύτερη, πιο φιλική και ασφαλή εμπειρία για όλους τους πολίτες. Είναι το πρώτο βήμα για την ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς, διευκολύνοντας τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους από όποιο σημείο της Γης κι αν βρίσκονται».

Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «η νέα εφαρμογή για κινητά myAADEapp λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο αλλά και ως “φορολογικό ξυπνητήρι” για πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να εξυπηρετούν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και να μη χάνουν με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις τους. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί έναν καθημερινό σύμμαχο για εκατομμύρια φορολογουμένους για μια σειρά φορολογικών συναλλαγών, για την καλύτερη ενημέρωσή τους σχετικά με προθεσμίες πληρωμών, για επιστροφές φόρων κ.λπ.

Μια… ΔΟΥ στο κινητό τηλέφωνο κάθε φορολογουμένου-1
Τη δυνατότητα να πληρώνουν φόρους, να κλείνουν ραντεβού με την εφορία, να αποθηκεύουν όλα τα
απαραίτητα φορολογικά έγγραφα και να ενημερώνονται για τις προθεσμίες πληρωμής φόρων από το κινητό τους έχουν από σήμερα οι φορολογούμενοι [ΑΠΕ]

Ειδικότερα, η νέα εφαρμογή προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά λειτουργιών, όπως:

Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών.

• Αμεσες ασφαλείς πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα.

• Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου.

• Παρακολούθηση και διαχείριση αιτημάτων και ραντεβού με τη φορολογική διοίκηση.

• Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ.

Σύντομα η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις για έκδοση τιμολογίων και δελτίων αποστολής μέσω κινητού.

• Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις.

myWallet, για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως στοιχεία μητρώου, φορολογική ενημερότητα, τέλη κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση.

• Αμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για εύκολο σκανάρισμα και έλεγχο αποδείξεων.

• Δυνατότητα quick login με χρήση PIN ή και βιομετρικών.

• Εντοπισμός υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε χάρτη με δυνατότητα Geolocation και προβολή στοιχείων επικοινωνίας.

• Δυνατότητα Tap-To-Call στο κέντρο εξυπηρέτησης φορολογουμένων της ΑΑΔΕ.

Επίσης, η φορολογική διοίκηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου που θα δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα των φορολογουμένων, αντίστοιχου με αυτό που λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ. Επιπλέον θα δημιουργηθεί chatbot που, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να δίνει απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι «στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να κάνουμε την καθημερινότητα πιο φιλική, με λιγότερη γραφειοκρατία, για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις αλλά και την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση. Τόσο το app της ΑΑΔΕ όσο και μια σειρά άλλων μεγάλων έργων, όπως ο προσωπικός αριθμός ή η κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών την οποία θεσμοθετούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές. Απαρέγκλιτος στόχος μας να κερδίζουμε καθημερινά τον πιο πολύτιμο πόρο, την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στο κράτος και στους θεσμούς του».

Τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης επισήμανε πως «με την εφαρμογή myAADEapp αλλάζουν οι όροι των οικονομικών συναλλαγών με το Δημόσιο. Αλλάζει εκ βάθρων ολόκληρη η σχέση του φορολογούμενου πολίτη με το κράτος και τις οικονομικές αρχές. Χωρίς υπερβολή, η εφαρμογή myAADE app είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες συνηθίζουν να αποκαλούν “game changer”. Το λανσάρισμα της myAADEapp αποτελεί μια επιπλέον, χειροπιαστή, απόδειξη της νοοτροπίας που διέπει την κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή