Αντλησε 500 εκατ. η Εθνική Τράπεζα

Αντλησε 500 εκατ. η Εθνική Τράπεζα

Το επιτόκιο του ομολόγου που έχει διάρκεια 11,25 χρόνια διαμορφώθηκε στο 5,875%

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόδοση 5,875% έκλεισε το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) που εξέδωσε χθες η Εθνική Τράπεζα αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή προσείλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ από περισσότερους από 140 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας πάνω από 3,6 φορές το ποσό της έκδοσης.

Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, «λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,875% και αντιστοιχεί σε spread περίπου 315 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap που αποτελεί το χαμηλότερο περιθώριο ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης». Πάνω από το 80% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και άνω του 70% κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (asset managers), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Το ομόλογο έχει διάρκεια 11,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη και αναμένεται να λάβει βαθμολογία Ba3 από τη Moody’s.

Το νέο ομόλογο αποτελεί αναχρηματοδότηση παλαιότερης έκδοσης, που ανακαλείται έχοντας συμπληρώσει την 5ετία. Ο τίτλος που ανακαλείται είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2019 με επιτόκιο 8,25% και η τιμή επαναγοράς ορίστηκε στο 101,4%, κοντά δηλαδή στην τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης του τίτλου, οι κάτοχοι του οποίου επανατοποθετούνται κατά προτεραιότητα στη νέα έκδοση. Οι ομολογίες που θα επαναγοραστούν με ημερομηνία διακανονισμού την 28η Μαρτίου θα ακυρωθούν από την τράπεζα με στόχο τη μείωση του κόστους άντλησης χρέους, που περιορίζεται σημαντικά μετά τη χθεσινή έκδοση.

Η νέα έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της τράπεζας για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της σύνθεσης και αύξηση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις –γνωστά ως MREL– που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών. Οπως σημειώνει η ΕΤΕ στην ανακοίνωσή της, «η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της διαφοροποιημένης ζήτησης που σημειώθηκε από μια πιο ευρεία επενδυτική βάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα».

Οι Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, JP Morgan, Morgan Stanley και Natixis ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών. Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία «Καρατζάς και Συνεργάτες» ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

Στο πλαίσιο κάλυψης των MREL έχουν προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ (με απόδοση 8%) και η έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) τον Ιανουάριο του 2024 ύψους 600 εκατ. ευρώ (με απόδοση 4,5%). Μετά και τις σχετικές εκδόσεις η Εθνική Τράπεζα έχει ικανοποιήσει τον στόχο για την κάλυψη των MREL κεφαλαίων, διαθέτοντας στα τέλη του 2023 δείκτη 25,3%, με το 20,2% να προέρχεται από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 5,1% κυρίως από τίτλους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή