Η Βιώσιμη Πόλη στο Ντουμπάι κόστισε 354 εκατ. δολάρια

Η Βιώσιμη Πόλη στο Ντουμπάι κόστισε 354 εκατ. δολάρια

Διαθέτει αστικό αγρόκτημα, η κυκλοφορία γίνεται με ποδήλατα και ηλεκτρικά οχήματα και κάθε στέγη έχει φωτοβολταϊκά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βιώσιμη Πόλη του Ντουμπάι, το φιλόδοξο σχέδιο της πιο φιλικής προς το περιβάλλον πόλης των χωρών του Κόλπου, έχει κοστίσει 354 εκατ. δολ. και σήμερα είναι πλήρης καθώς αριθμεί 3.000 κατοίκους και η λίστα οικογενειών που θέλουν να εγκατασταθούν σε αυτήν έχει αναμονή έως και τρία έτη. Η πόλη έχει τις αναγκαίες υποδομές και παράγει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει τον χειμώνα και το 40% το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 45 βαθμούς. Εχει κατορθώσει να είναι στην πράξη κατά 80% πόλη χωρίς αυτοκίνητο και οι δρόμοι της έχουν το κατάλληλο οδόστρωμα ώστε οι κάτοικοί της να κυκλοφορούν με ποδήλατα. Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση από το ένα σπίτι στο άλλο, συχνά χρησιμοποιούν κοινόχρηστα, ηλεκτρικά, μικρά οχήματα. Εν ολίγοις, η Βιώσιμη Πόλη του Ντουμπάι είναι πράγματι μια από τις περιοχές του κόσμου με τη χαμηλότερη κατανάλωση άνθρακα, παρά το αρνητικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα κτίριά της, που αποτελούνται από 500 βίλες και 89 διαμερίσματα, αυτά καταναλώνουν 40% λιγότερο νερό χάρη στις υποδομές τους, με αποτέλεσμα η πόλη να έχει 30% λιγότερα λύματα. Σε όλες τις στέγες τους υπάρχουν, άλλωστε, φωτοβολταϊκά και η πόλη διαθέτει μονάδα βιολογικής επεξεργασίας των οργανικών λυμάτων, τα οποία μετατρέπει σε ενέργεια. Επίσης τα σπίτια είναι χωρισμένα σε ομάδες που μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης, οι οποίοι σκιάζονται από φωτοβολταϊκά όταν βρίσκονται σε απόσταση από τις κατοικίες και οι ένοικοι πρέπει να διασχίσουν με τα πόδια κάποια μικρή απόσταση ακόμη και στη διάρκεια των καυτών και υγρών καλοκαιριών. Συχνά, πάντως, οι χώροι στάθμευσης βρίσκονται στο υπόγειο των πολυκατοικιών ή απέναντι από τις βίλες. Και βέβαια η Βιώσιμη Πόλη διαθέτει δικό της σχολείο, όμιλο ιππασίας αλλά και ένα σχολείο –από τα μεγαλύτερα της περιοχής– για αυτιστικά παιδιά. Και προπαντός διαθέτει αστικό αγρόκτημα και 11 θερμοκήπια, τα προϊόντα των οποίων πωλούνται στα γειτονικά ρεστοράν και σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται όντως για ένα επιτυχημένο πείραμα που έχει αποτύχει μόνον ως προς το ότι δεν έχει έως τώρα κατορθώσει να δημιουργήσει μια ευρύτερη τάση στις χώρες του Κόλπου. Εχει, όμως, βοηθήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εξελιχθούν από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε. Η χώρα έχει δεσμευθεί να μηδενίσει τις εκπομπές καυσαερίων το 2050 και έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για επενδύσεις ύψους 54 δισ. δολ. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030. Τον Δεκέμβριο, όταν έγινε στο Ντουμπάι η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ηγήθηκε της παρουσίασης ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, που είναι επίσης επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπου Ντάμπι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής κατέληξε στην πρώτη συμφωνία που είχε γίνει έως τότε για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Συνολικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο, με πρώτο το γειτονικό Κατάρ. Ο σχεδιασμός βιώσιμων κτιρίων είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή, καθώς επιχειρηματίες και πολιτικές ηγεσίες καλούνται να βρουν λύσεις για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Στην ευρύτερη περιοχή το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται για τον κλιματισμό των κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή