ΤτΕ: Ορια στα στεγαστικά δάνεια – Τι αλλάζει από το 2025

ΤτΕ: Ορια στα στεγαστικά δάνεια – Τι αλλάζει από το 2025

Ορια στο ύψος του δανείου σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου, καθώς και στη μηνιαία δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θεσπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορια στο ύψος του δανείου σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου καθώς και στη μηνιαία δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θεσπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το ύψος του δανείου που μπορεί να λάβει κάποιος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή το 90% εάν είναι νέος αγοραστής.

Παράλληλα, η δόση του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40% του διαθεσίμου εισοδήματος ή το 50%, εάν πρόκειται για νέο αγοραστή. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 227/1/08.03.2024 (ΦΕΚ Β 1716, 15.03.2024), η Τράπεζα της Ελλάδος θέσπισε μακροπροληπτικά μέτρα σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη για δάνεια και λοιπές πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα». 

Ειδικότερα, θεσπίζεται ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση (debt service-to-income at origination – DSTI-O) 50% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 40% για τους λοιπούς δανειολήπτες και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη δανείου προς την αξία του υπέγγυου ακινήτου κατά την έγκριση (loan-to-value at origination – LTV-O) 90% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

Επισημαίνεται πως τα εν λόγω μακροπροληπτικά μέτρα δεν εφαρμόζονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε δάνεια υπό καθεστώς ρύθμισης, σε δάνεια και λοιπές πιστώσεις που συνδέονται με προγράμματα εθνικής στεγαστικής πολιτικής ή πράσινης μετάβασης, τα οποία διέπονται από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις (όπως το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»), καθώς επίσης σε μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις του ν. 5072/2023.

Πηγή: Money Review 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή