Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Στην 34η θέση η Ελλάδα μεταξύ 82 χωρών, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση σύμφωνα με τον Economist

βελτίωση-επιχειρηματικού-περιβάλλον-562944310

Τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μεταξύ 82 χωρών σημειώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Economist, που την κατατάσσει έτσι στην 34η θέση, για την περίοδο 2024-2028. Ακολουθούν η Αργεντινή και η Ινδία.

Στην περίοδο 2014-2018 η Ελλάδα καταλάμβανε την 62η θέση, επομένως οι συντάκτες της έκθεσης βλέπουν ένα άλμα 28 θέσεων στη δεκαετία αυτή, αποδίδοντας μάλιστα εύσημα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση: «Η Ελλάδα βλέπει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον στον δείκτη μας την περίοδο αυτή. Αυτό αντανακλά την επίδραση μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης, υπό τη Νέα Δημοκρατία, που διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της και έχει δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις και ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Η κατηγορία στην οποία σημειώνεται η μεγαλύτερη βελτίωση στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Ο Economist έχει εντυπωσιαστεί με τις επιδόσεις της οικονομίας τελευταίως. Τον Δεκέμβριο του 2023 κατέταξε την Ελλάδα στην 1η θέση μεταξύ 35 χωρών για την καλύτερη επίδοση στην οικονομία.

Ο δείκτης του για το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ένας εναλλακτικός δείκτης σε σύγκριση με τον Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας που διακόπηκε το 2021. Βασικά δείχνει, όπως αναφέρει ο ίδιος, ποιες οικονομίες είναι καλύτερα τοποθετημένες για να σημειώσουν καλές αναπτυξιακές επιδόσεις. Επισημαίνεται μάλιστα ότι σε αντίθεση με τον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο δικός του δείκτης έχει προβλέψει επιτυχώς κατά τα τελευταία 20 χρόνια, πού μπορεί να αναμένεται ανάπτυξη.

Τις πρώτες θέσεις στην κατάταξή του καταλαμβάνουν η Σιγκαπούρη, η Δανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελβετία. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση, αν και καταλαμβάνει την 34η θέση.

Οπως επισημαίνει, «το να γνωρίζει κανείς προκαταβολικά πού αναμένεται να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας ενός επενδυτή». Υποστηρίζει άλλωστε ότι έχει επιβεβαιωθεί και η θετική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη του και των επενδύσεων. Εκεί που προβλέπουμε άνοδο της βαθμολογίας πρέπει να αναμένεται και άνοδος των επενδύσεων, σημειώνουν. Συνολικά, εκτιμά ότι για κάθε 1 μονάδα βελτίωσης της βαθμολογίας πρέπει να αναμένεται 0,1 αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και των κατά κεφαλήν επενδύσεων και 0,4 μονάδες στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει αύξηση της βαθμολογίας της κατά 1,38 μονάδες. Επομένως, πρέπει να αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ και των επενδύσεων.

Τα 91 συνολικά κριτήρια που εξετάζει ο Economist περιλαμβάνουν το πολιτικό περιβάλλον, το μακροοικονομικό περιβάλλον, ευκαιρίες αγοράς, πολιτικές προς τη φιλελευθεροποίηση και τον ανταγωνισμό, πολιτικές για τις ξένες επενδύσεις, ελέγχους για το εξωτερικό εμπόριο, φόρους, χρηματοδότηση, αγορά εργασίας, υποδομές και τεχνολογική ετοιμότητα. «Η εξέλιξη αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η οικονομία μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν έχει συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ της κυβέρνησης έτσι ώστε ο Economist, γνωστός για την εγκυρότητά του, να λέει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αυτή την επίδοση, σε συνέχεια μιας σειράς άλλων θετικών αξιολογήσεων. Αποτελεί επίσης απάντηση σε όσους επιμένουν να καταστροφολογούν και να μηδενίζουν τις προσπάθειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή