Αλμα αγορών και νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού

Αλμα αγορών και νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή του χρυσού

Πόλεμοι και προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων αυξάνουν τις επενδύσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανασφάλεια που ενσπείρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και γενικότερα οι γεωπολιτικές εντάσεις ανά τον κόσμο έχουν οδηγήσει πολλές κεντρικές τράπεζες να στραφούν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού με εκτεταμένες αγορές. Τον μεγαλύτερο όγκο του πολύτιμου μετάλλου έχουν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες Κίνας, Πολωνίας, Σιγκαπούρης και Ινδίας αλλά και οι πολίτες πολλών εξ αυτών των χωρών που στρέφονται στον χρυσό για προστασία.

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed στρέφουν τους επενδυτές στο λαμπερότερο από τα πολύτιμα μέταλλα. Τις τροφοδότησε και πάλι την Τετάρτη ο διοικητής της Τζερόμ Πάουελ, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε τρεις μειώσεις εντός του έτους. Ετσι, η τιμή του χρυσού σημείωσε χθες νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 2.200 δολάρια η ουγγιά μετά τις ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ οπότε έκανε άλμα 1,6% στα 2.220,89 δολάρια η ουγγιά. Αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν περαιτέρω εκτόξευσή του στα 2.300 δολάρια η ουγγιά εντός του έτους, καθώς οι ίδιοι παράγοντες παραμένουν και θα εξακολουθήσουν να τον εξωθούν σε άνοδο.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Σαοκάι Φαν, «στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ιστορικά επίπεδα χρυσού και εξακολουθούν να αγοράζουν και το τρέχον έτος». Η Τράπεζα της Κίνας αγόρασε τον μεγαλύτερο όγκο χρυσού το 2023, αλλά παράλληλα οι Κινέζοι προέβησαν στις μεγαλύτερες αγορές χρυσού από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Οι Κινέζοι καταναλωτές υπερέβησαν τους Ινδούς αγοράζοντας 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων και σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με τις αγορές του 2022.

Τον μεγαλύτερο όγκο του πολύτιμου μετάλλου έχουν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες Κίνας, Πολωνίας, Σιγκαπούρης και Ινδίας.

Δεύτερη σε αγορές χρυσού ήταν το 2023 η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας καθώς αγόρασε 130 τόνους του μετάλλου. Η χώρα επιδιώκει να διασφαλίσει οικονομική σταθερότητα και ασφαλιστικές δικλίδες δεδομένου ότι ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας βρίσκεται κυριολεκτικά στη διπλανή πόρτα και προκαλεί φόβο. Από το 2021, άλλωστε, ο διοικητής της Τράπεζας της Πολωνίας έχει εκφράσει την πρόθεση να αγοράσει τουλάχιστον 100 τόνους χρυσού για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Η Τράπεζα της Σιγκαπούρης ήταν το περασμένο έτος τρίτη σε αγορές χρυσού που έφτασαν στους 76,51 τόνους.

Σε ό,τι αφορά την Ινδία, παραδοσιακά φανατική του χρυσού και των χρυσών κοσμημάτων, η άνοδος της τιμής του μετάλλου περιόρισε κάπως τις αγορές από πλευράς των καταναλωτών σημειώνοντας πτώση κατά 6% σε σύγκριση με το 2022. Η Τράπεζα της Ινδίας αύξησε, πάντως, κατά 7% τις επενδύσεις της σε ράβδους χρυσού και κέρματα και συνεχίζει τις αγορές καθώς τον Ιανουάριο αγόρασε 8,7 τόνους του μετάλλου. Στο μεταξύ, την παγκόσμια ζήτηση για χρυσό αυξάνει και ο τουρκικός λαός που συρρέει στις αγορές χρυσού στο Μεγάλο Παζάρι για να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις του είτε στο πολύτιμο μέταλλο είτε σε σκληρό νόμισμα.

Οι καθημερινοί άνθρωποι στην Τουρκία προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό που επισήμως βρίσκεται στο 67%, ενώ ανεπίσημες εκτιμήσεις τον φέρουν έως και πάνω από το 100%. Και όλα αυτά ενώ η Τράπεζα της Τουρκίας έχει από πέρυσι εφαρμόσει μια επιθετική στροφή σε αυξήσεις επιτοκίων που με την τελευταία αύξησή τους χθες έφτασαν στο 50% από 8,5% στο οποίο ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή