Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 50%

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 50%

Σύμφωνα με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΡΡΚ) της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, «η κύρια τάση του μηνιαίου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία απόφαση που προκάλεσε έκπληξη στις αγορές, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης, από 45% σε 50%. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι θα συνεχίσει την πολιτική περιορισμού της ρευστότητας, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΡΡΚ) της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, «η κύρια τάση του μηνιαίου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου, με οδηγό τον πληθωρισμό του κλάδου των υπηρεσιών. Ενώ οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και χρυσού επιβραδύνθηκαν, συμβάλλοντας στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, άλλοι δείκτες βραχυπρόθεσμα δείχνουν μια συνεχιζόμενη ανθεκτική πορεία της εγχώριας ζήτησης».

Η ακαμψία στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ζωντανές στην Τουρκία, σημειώνει η ΡΡΚ.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο πρόεδρος Ερντογάν επέμενε ότι δεν σκόπευε να εγκαταλείψει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, πιστεύοντας ότι το φτηνό χρήμα ενισχύει την ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου θα λυθεί το πρόβλημα της μόχλευσης του πληθωρισμού που προκαλούσε η πολιτική αυτή. Ωστόσο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, μετά τις προεδρικές εκλογές πέρυσι τον Μάιο, ο «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε επιστροφή στις «ορθολογικές πολιτικές», απορρίπτοντας ουσιαστικά ως καταστροφική τη μέχρι τότε πολιτική του Ερντογάν. Εκτοτε, το επιτόκιο δανεισμού που παρέμενε σταθερό στο 8% επί 2 χρόνια και 3 μήνες στο 8,5%, έφτασε σήμερα στο 50%.

Μιλώντας, σήμερα, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καισάρεια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο μεγαλύτερος αγώνας δίνεται ενάντια στον πληθωρισμό και τη νοοτροπία που ανεβάζει το κόστος ζωής. «Θα προστατεύσουμε το εισόδημα των πολιτών μας από τον υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα το κάνουμε δουλεύοντας, όχι χρησιμοποιώντας ψεύτικους αριθμούς» είπε και υποσχέθηκε ότι «ο πληθωρισμός θα μειωθεί ραγδαία το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Στις αρχές του μήνα, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK) ανακοίνωσε ότι ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός κατεγράφη τον Φεβρουάριο στο 67,07%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» με 4,53%.

Ωστόσο, η αξιοπιστία των δεδομένων της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Ερευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, υπολόγισε την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 121,98%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT