Συνεχείς αυξομειώσεις τιμών στο ράφι

Συνεχείς αυξομειώσεις τιμών στο ράφι

συνεχείς-αυξομειώσεις-τιμών-στο-ράφι-562947352

Πάνω από 4.104 καταναλωτικά αγαθά βασικών κατηγοριών έχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μειωμένες αρχικές τιμές, με τις μειώσεις να κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 15%-17%. Ωστόσο, αυτό ακόμη δεν έχει φανεί ούτε στο ράφι ούτε πολύ περισσότερο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς ακόμη βρίσκονται σε ισχύ πλήθος προωθητικών ενεργειών, οι οποίες μεταβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αρχικές τιμές (τιμές τιμοκαταλόγου). Οι προωθητικές ενέργειες έχουν ως συνέπεια αφενός να καταγράφονται συνεχείς αυξομειώσεις στην τιμή του ίδιου προϊόντος –μάλιστα του ίδιου κωδικού– και αφετέρου να προκαλείται μεγάλη σύγχυση στον καταναλωτή.

Ετσι, για παράδειγμα, το ίδιο φρέσκο γάλα είχε την προηγούμενη εβδομάδα τιμή 1,39 ευρώ/λίτρο σε δύο μεγάλες αλυσίδες, αλλά αυτή την εβδομάδα πωλείται προς 1,49 ευρώ/λίτρο σε όλες τις αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι το προϊόν συμμετέχει τόσο στο «καλάθι του νοικοκυριού» όσο και στην πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής». Τι συνέβη; Προφανώς την προηγούμενη εβδομάδα «έτρεχε» και επιπλέον προωθητική ενέργεια βάσει συμφωνίας του προμηθευτή με τις δύο αλυσίδες και για αυτό η τιμή ήταν κατά 10 λεπτά χαμηλότερη. Αλλο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι αυτό με τις βρεφικές πάνες.

Ετσι, ενώ την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων καταγράφονταν μειώσεις τιμών στην εν λόγω κατηγορία –σημειωτέον και στο καλάθι της «Κ» καταγράφηκε μείωση τιμής στις βρεφικές πάνες κατά 8,35%–, η εικόνα πλέον έχει αλλάξει. Αν και οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με την προ της 1ης Μαρτίου 2024 κατάσταση, οι μειώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όπως την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, καθώς σε αυτή την κατηγορία φαίνεται ότι είναι λιγότερες πλέον οι προωθητικές ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή