«Καμπανάκι» για νέες αυξήσεις τιμών στο λιανικό εμπόριο της Ευρώπης

«Καμπανάκι» για νέες αυξήσεις τιμών στο λιανικό εμπόριο της Ευρώπης

καμπανάκι-για-νέες-αυξήσεις-τιμών-σ-562937524

Νέο «καμπανάκι» για πιθανή αύξηση των τιμών που θα πλήξει τους καταναλωτές χτυπούν οι λιανέμποροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιδρώντας στην προωθούμενη από την Κομισιόν πρόταση κανονισμού για την καθυστέρηση πληρωμών. Σύμφωνα με τη EuroCommerce, το ευρωπαϊκό όργανο εκπροσώπησης των λιανεμπόρων (κυρίως των αλυσίδων σούπερ μάρκετ) και των χονδρεμπόρων, εάν εφαρμοστεί η προωθούμενη πρόταση κανονισμού θα προκαλέσει χρηματοδοτικό κενό σε όλη την Ευρώπη ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ η εφαρμογή της αυστηρότερης νομοθεσίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών και δη η υποχρεωτική εξόφληση των προμηθευτών εντός 30 ημερών για όλα τα προϊόντα και όχι μόνο τα ευπαθή –από 60 ημέρες που προβλέπεται σήμερα (εκτός και αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά ανάμεσα στα συναλλασσόμενα μέρη)– εκτιμάται ότι θα προκαλέσει χρηματοδοτική «τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ. Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θέτουν επίσης ζήτημα υψηλού διοικητικού φόρτου από την εφαρμογή της προωθούμενης νομοθεσίας, δεδομένου ότι κάθε χρόνο εκδίδονται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης 8 δισ. τιμολόγια ή 500 τιμολόγια κάθε δευτερόλεπτο. Η εν λόγω πρόταση συζητήθηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας.

Βεβαίως, υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι εάν οι προμηθευτές πληρώνονται στην ώρα τους, μπορούν να κάνουν επενδύσεις, να καινοτομούν και δεν χρειάζεται να αυξάνουν τις τιμές για να έχουν έσοδα, ενώ την ίδια ώρα θα είναι με τη σειρά τους καλύτεροι εργοδότες, προσφέροντας στους εργαζομένους τους υψηλότερες αμοιβές. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος πληρωμής των προμηθευτών από τα σούπερ μάρκετ είναι περίπου 111 ημέρες, από 133 το 2018, δεν το λες φυσικά και επιτυχία ούτε ένδειξη καλής λειτουργίας της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή