Η κινεζική BYD πατάει γκάζι στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

Η κινεζική BYD πατάει γκάζι στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου

Ξεκίνησε πωλήσεις και στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον όμιλο Σφακιανάκη

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 2009 ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και επικεφαλής της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ αποκτούσε το 10% της BYD έναντι περίπου 214 εκατ. ευρώ –σήμερα αποτιμάται σε περίπου 8 δισ. ευρώ– λιγοστοί είχαν προβλέψει ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία θα μετατρεπόταν σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ακόμη λιγότεροι διείδαν ότι η εταιρεία, που πούλησε 3 εκατ. οχήματα το 2023, θα κατάφερνε ύστερα από μόλις ένα χρόνο παρουσίας σε ορισμένες αγορές να ξεπεράσει σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανίες κυρίαρχες για χρόνια. Για παράδειγμα, στο Ισραήλ η BYD εισήλθε το 2022. Το 2023 κατάφερε να καταστεί ηγέτιδα στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να κατακτήσει την πέμπτη θέση στο σύνολο της εκεί αγοράς.

Οι χαμηλότερες έως και 40% τιμές πώλησης σε σχέση με αντίστοιχα μοντέλα άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, σε συνδυασμό με σειρά δωρεάν παροχών προς τους πελάτες της αποτελούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η BYD ξεπέρασε πέρυσι σε πωλήσεις την Tesla του Ελον Μασκ. Ωστόσο, η επέλαση της BYD που ίδρυσε το 1995 ο Κινέζος χημικός Γουάν Τσανφού και αποτελούσε για πολλά χρόνια κατασκευάστρια επαναφορτιζόμενων μπαταριών και προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας, προκαλεί προβληματισμό, αλλά και… αμφιθυμία στην Ευρώπη. Οι χαμηλότερες τιμές των αυτοκινήτων της BYD, συγκριτικά με αυτές αντίστοιχων μοντέλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, προκαλούν ενδεχομένως στρεβλώσεις στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλές τιμές επιταχύνουν τον ευρωπαϊκό στόχο για διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Βέβαια, η πράσινη μετάβαση και οι μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 αποτελούν το υπόβαθρο του business plan της BYD που επιδιώκει να καθιερωθεί ως «μία ευρωπαϊκή, και όχι κινεζική, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη», όπως έχει αναφέρει ο Μίκαελ Σου, γενικός διευθυντής της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την Ευρώπη. Το ανώτατο στέλεχος βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη για να εγκαινιάσει από κοινού με τη διοίκηση του ομίλου Σφακιανάκη την είσοδο της BYD στην ελληνική αγορά, έχοντας επιλέξει την ελληνική εταιρεία ως επίσημο διανομέα. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε φέτος. Θα κατασκευάσουμε στην Ουγγαρία το πρώτο εργοστάσιό μας στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να ενισχύσουμε τη συμβολή μας στην ηλεκτρική κινητικότητα», τόνισε την Τετάρτη ο Μίκαελ Σου.

Στην αγορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων της Ευρώπης επιδιώκει να αυξήσει στο 5%, από ελαφρώς περισσότερο από 1% σήμερα, το μερίδιό της.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει προς πώληση τα αυτοκίνητα Atto3, ένα SUV, και το Seal, ένα τετράθυρο Sedan με τιμές από 37.990 ευρώ και 45.990 αντίστοιχα. Αν και η διοίκηση δεν έχει αποκαλύψει τον στόχο της για το επιδιωκόμενο μερίδιο στην ελληνική αγορά, υιοθετεί επιθετική στρατηγική, προσφέροντας τριετή δωρεάν συντήρηση για παραγγελίες που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος της χρονιάς. Στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων πάντως, η BYD επιδιώκει να αυξήσει στο 5% –από ελαφρώς περισσότερο από 1% σήμερα– το μερίδιό της. Τον στόχο αυτό, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο Μίκαελ Σου, η BYD επιδιώκει να πετύχει προτού ξεκινήσει η παραγωγή στο εργοστάσιο της Ουγγαρίας. Πανευρωπαϊκά, τον περασμένο Φεβρουάριο, ετησίως, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (επί του συνόλου της αγοράς) υποχώρησε ελαφρώς σε 12% από 12,1%.

Σε 20 χώρες με 251 καταστήματα

Η BYD, που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αγορά αυτοκινήτου το 2003, επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, διαθέτοντας παρουσία σε 20 χώρες. Πέρυσι μόνο εγκαινίασε 148 καταστήματα, αριθμώντας συνολικά 251. Στη Μάλτα, τον περασμένο Νοέμβριο, η κινεζική πολυεθνική κατέκτησε την πρώτη θέση σε πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (BEV). Στην Αυστρία πραγματοποίησε 1.000 πωλήσεις κατά το πρώτο έτος παρουσίας της στη χώρα. Δεν έχει ξεπεράσει μόνο σε πωλήσεις την Tesla, αλλά και σε αριθμό πατεντών που έχει καταθέσει προς έγκριση, οι οποίες το διάστημα 2003-2023 είναι κατά 16 φορές περισσότερες, δηλαδή 13 χιλ. συνολικά, έναντι αυτών της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ελον Μασκ.

Για τα μεγέθη του ομίλου Σφακιανάκη, η ανάληψη της αντιπροσωπείας της BYD εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση. Ο σχεδιασμός της ελληνικής εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία, μέσα στο 2024, συνολικά έξι αντιπροσωπειών σε τέσσερις ελληνικές πόλεις, έχοντας, πριν από μερικές ημέρες, εγκαινιάσει το εκθεσιακό κέντρο της BYD στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος στο Μαρούσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή