Η αχίλλειος πτέρνα του Εμανουέλ Μακρόν

Η αχίλλειος πτέρνα του Εμανουέλ Μακρόν

Η διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ αποτελεί πλήγμα για τη μεταρρυθμιστική εικόνα του Γάλλου προέδρου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλλειμμα της Γαλλίας διαφεύγει τον έλεγχο της κυβέρνησης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του προέδρου Μακρόν ως οικονομικού μεταρρυθμιστή. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών διευρύνθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το παρελθόν έτος από το 4,8% του 2022, ενώ οι επίσημες εκτιμήσεις το ήθελαν στο 4,9%. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων επιβραδύνθηκε απότομα, διότι η γαλλική οικονομία ακινητοποιήθηκε, ενώ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών μειώθηκε ελαφρώς.

Η διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος από αναλήψεως των καθηκόντων του το 2017 εδραίωσε τη φήμη του στην οικονομική πειθαρχία, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια. Στην πρώτη του θητεία βελτίωσε το έλλειμμα ή το εναρμόνισε με τον στόχο σε τέσσερις περιπτώσεις, ενώ στη μία υπήρξε ολίσθηση λόγω πανδημίας. Με αυτά κατά νου, η κλίμακα της απόκλισης του 2023 θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική Μακρόν για σταδιακή αποκατάσταση των δημοσιονομικών, βασιζόμενη σε αναθεωρήσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, όπως η χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας ή η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. «Η στρατηγική εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά μάλλον λησμονήθηκε ότι δεν μπορεί να λυθούν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, ενδυναμώνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης», δήλωσε η Σαρλότ ντε Μονπελιέ, ανώτερη οικονομολόγος της ING στη Γαλλία.

Η στροφή σε φορολογικές αυξήσεις, στις οποίες αντιτίθεται η κυβέρνηση, ή σε δραστικότερες περικοπές δαπανών, θα ήταν επικίνδυνη. Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν υπολείπεται ήδη από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν κατά περίπου 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών. Επιπλέον, ο Μακρόν υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους για τους χαμηλόμισθους το 2025. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ήδη εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο για να επανέλθει σε πορεία επίτευξης του στόχου για το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ φέτος. Τουλάχιστον άλλα 20 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν επίσης και από τον προϋπολογισμό του 2025.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών, αποσκοπεί σε περιστολή του ελλείμματος κάτω από το 3% της Ε.Ε. σε τρία χρόνια, όταν λήξει η προεδρία Μακρόν. Ορισμένοι σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου τον κάλεσαν να εγκαταλείψει τη φιλοσοφία περί μη αύξησης φόρων, η οποία βοήθησε να κατευθυνθούν ξένες επενδύσεις στη Γαλλία. Ο Λε Μερ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην αυστηρότερη επιβολή φόρων για τα απροσδόκητα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή