Αγκομαχούν οι οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας

Αγκομαχούν οι οικονομίες Γερμανίας και Γαλλίας

Εμφανίζουν πολύ χειρότερη εικόνα σε σύγκριση με την ευρύτερη Ευρωζώνη

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, ασθμαίνουν καθώς προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα και να ξεφύγουν από την ύφεση. Παραμένουν, ωστόσο, εγκλωβισμένες σε αρνητικούς ρυθμούς, όπως προδίδουν τα στοιχεία του Μαρτίου που καθιστούν σαφές ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρις ότου ανακάμψουν.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της S&P Global μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ο ιδιωτικός τομέας της Γαλλίας συρρικνώθηκε τον Μάρτιο και ελαφρώς περισσότερο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η οικονομία της Γερμανίας επιβραδύνθηκε, αλλά λιγότερο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Αιτία, όμως, ήταν αποκλειστικά ο τομέας των υπηρεσιών που τείνει να σταθεροποιηθεί. Οι σημαντικές βιομηχανίες της Γερμανίας διέψευσαν για ακόμη μία φορά τις ελπίδες των οικονομολόγων πως θα ανέκαμπταν μέσα στον Μάρτιο. Το αντανακλά ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών που τον Μάρτιο υποχώρησε στις 41,6 μονάδες από τις 42,5 του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Σε όλη την Ευρωζώνη ο τομέας των υπηρεσιών οδήγησε συνολικά την οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών. Ο μεταποιητικός τομέας, όμως, υποχώρησε αιφνιδιαστικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Σχολιάζοντας τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση, ο Σάιρος ντε λα Ρούμπια, οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank, υπογράμμισε πως «όποιος ήλπιζε να δει ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα το α΄ τρίμηνο του έτους είναι καιρός να το ξεχάσει». Ο ίδιος εξηγεί πως τα στοιχεία του Μαρτίου επιβεβαίωσαν την αναιμική κατάσταση του κλάδου, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να κυριαρχείται από το «βαρύ πυροβολικό» της Γερμανίας. Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο ίδιος οικονομολόγος επισημαίνει πως ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών καταδεικνύει λίγο έως πολύ και στις δύο τον ίδιο βαθμό αδυναμίας.

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης εμφανίζουν πολύ χειρότερη πορεία σε σύγκριση με την ευρύτερη Ευρωζώνη. Σημειώνουν αξιόλογη ανάπτυξη ακόμη και οι οικονομίες χωρών όπως η Ισπανία, που στο παρελθόν έχει πληγεί από μεγάλες κρίσεις. Η Γερμανία έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση που γνώρισε το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους και από την οποία αγωνίζεται να απεγκλωβιστεί από τις αρχές του 2024.

Οι σημαντικές γερμανικές βιομηχανίες διέψευσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη, ο γαλλικός ιδιωτικός τομέας συρρικνώθηκε εκ νέου τον Μάρτιο.

Τη δυσοίωνη εικόνα της άλλοτε ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβεβαίωσε, άλλωστε, χθες η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, καθώς προέβλεψε πως η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, με «τους κακούς ανέμους να έρχονται από πολλές κατευθύνσεις» και τον βιομηχανικό κλάδο να παραμένει ένα ιδιαιτέρως αδύναμο στοιχείο. Στη μηνιαία έκθεσή της η πανίσχυρη ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας τονίζει πως σε ό,τι αφορά το β΄ τρίμηνο του έτους οι δείκτες, όπως για παράδειγμα ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo, «δεν εμφανίζουν ουσιαστικά ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας». Το εν λόγω ινστιτούτο δεν προβλέπει, πάντως, σοβαρή πτώση της γερμανικής οικονομίας, μολονότι η εικόνα τείνει να παρουσιάζει την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, η επιδείνωση οφείλεται στην πτώση της ζήτησης τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες. Οπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή της για τη Γαλλία η S&P Global, οι ερωτηθέντες παραθέτουν ως επιβαρυντικούς παράγοντες «τη διστακτικότητα της πελατείας, τις ανησυχητικές συνθήκες στην οικονομία και τις πληθωριστικές πιέσεις». Καταγράφεται, πάντως, βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τόσο στον τομέα των βιομηχανιών όσο και στις υπηρεσίες. Στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται. Αποτελούν, ωστόσο, πηγή ανησυχίας οι αυξήσεις των μισθών ιδιαιτέρως στις εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο το κόστος της εργασίας παίζει πιο καθοριστικό ρόλο.

Συνολικά ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για όλη την Ευρωζώνη παρουσιάζει τον Μάρτιο μια μικρή βελτίωση στις 49,9 μονάδες, από τις 49,7 μονάδες που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Πλησιάζει, άλλωστε, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο τις 50 μονάδες, που αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση. Η Ευρωζώνη διέφυγε την ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως το α΄ τρίμηνο η ανάκαμψή της θα είναι οριακή, με μια ανάπτυξη μόλις 0,1% και μόλις 0,5% για το σύνολο του έτους. Στις σχετικές έρευνες κατεγράφη, πάντως, μια εικόνα μεγαλύτερης αισιοδοξίας μεταξύ επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το μέλλον. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η ανάκαμψη για την οποία μιλούν οι οικονομολόγοι δεν θα αργήσει πολύ ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή