Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων

Στο πρώτο τρίμηνο οι startup εταιρείες που έχουν παρουσία στη χώρα μας άντλησαν 174 εκατ. δολάρια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στασιμότητα». Αυτή τη λέξη χρησιμοποιούν αρκετοί εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα για να περιγράψουν την πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, κατά την εκπνοή του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. «Mέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 15 επενδύσεις σε startups με παρουσία στην Ελλάδα. Εάν ο αριθμός των επενδυτικών γύρων συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς και τα επόμενα τρίμηνα του έτους, τότε φτάνουμε τα επίπεδα του 2023», αναφέρουν στην «Κ», μολονότι υπάρχουν και περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων που δεν ανακοινώνονται. Σύμφωνα με το database του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, το σύνολο των startups που έχουν παρουσία στη χώρα μας (έδρα ή παράρτημα) ή απαρτίζονται από Ελληνες ιδρυτές, χωρίς ωστόσο να έχουν παρουσία εδώ, «σήκωσε» 174 εκατ. δολ. σε 25 γύρους χρηματοδότησης από 22 διεθνείς επενδυτές.

Ειδικότερα, 78 εκατ. δολ. άντλησαν νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνικές «ρίζες» και παρουσία στην Ελλάδα από συνολικά 13 επενδυτές, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια, ήτοι 96 εκατ. δολ., χορηγήθηκαν σε ξένες νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ελληνική ιδρυτική ομάδα. Για ορισμένους επενδυτές, τα αντληθέντα κεφάλαια από αμιγώς ελληνικές νεοφυείς κινούνται, προς το παρόν, σε αρκετά υποτονικά επίπεδα. Μάλιστα, στη λίστα της Marathon Venture Capital περιλαμβάνεται και η πρόσφατη επένδυση ύψους 32 εκατ. δολ. στην ασφαλιστική Hellas Direct, η οποία ωστόσο δεν είναι startup αφού η εταιρεία βρίσκεται σε αρκετά ώριμα στάδια ανάπτυξης. Ετσι, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης είναι ακόμη χαμηλότερο.

«Αν και έχουν δημιουργηθεί επενδυτικά κεφάλαια με πόρους και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η επενδυτική δραστηριότητα δεν είναι ιδιαίτερα έντονη. Ισως γιατί κάποια εξ αυτών συστάθηκαν πρόσφατα. Πάντως, η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες ευρηματικές ιδέες βρίσκονται στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και όταν στήσουμε το fund μας, θα αρχίσω να κάνω ταξίδια σε hub που υπάρχει ελληνικό στοιχείο», λέει στην «Κ» επενδυτής που αναμένεται να λανσάρει μέσα στο έτος δικό του επενδυτικό κεφάλαιο για επενδύσεις σε startups.

Πάντως κατά την περυσινή χρονιά, ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους δανεισμού καθώς και οι γεωπολιτικές αναταράξεις επηρέασαν δυσμενώς τον κλάδο της τεχνολογίας, με τις επενδύσεις να μειώνονται παγκοσμίως κατά 40% το 2023. Οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες δεν έμειναν αλώβητες από τις αναταράξεις της επενδυτικής αγοράς, αφού οι χρηματοδοτήσεις σε νέες ιδέες μειώθηκαν κατά περίπου ίδιο ποσοστό, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως. Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon Venture Capital, εκτός από την Hellas Direct, είναι η ελληνική startup Kinvent, που σήκωσε 17,3 εκατ. δολ. από το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Eurazeo και Ελληνες επενδυτές, η Brite Solar κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή