Η Intel εξαγόρασε την ελληνική startup InAccel

Η Intel εξαγόρασε την ελληνική startup InAccel

Η νεοφυής εταιρεία δημιούργησε ένα software που καθιστά πιο εύκολη την αξιοποίηση των ειδικών επεξεργαστών της Intel στο cloud

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πόρτα της ολιγομελούς ελληνικής startup InAccel, δημιούργημα των Χριστόφορου Κάχρη, Ηλία Κορομηλά και Γιάννη Σταμέλου, χτύπησε ο κολοσσός ημιαγωγών Intel, ποντάροντας στην τεχνολογία της, με σκοπό οι επεξεργαστές νέας γενιάς της αμερικανικής εταιρείας να μπορούν να «τρέξουν» εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης 100 φορές πιο γρήγορα από την υφιστάμενη τεχνολογία.

Χθες το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, που έχει επενδύσει 500.000 ευρώ στην ελληνική startup InAccel, ανακοίνωσε και επισήμως την εξαγορά της από την Intel, ντιλ που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη χρονιά και έχει δημοσιεύσει ήδη η «Κ» (17/10).

Η συναλλαγή είναι μικρή σε αξία, ωστόσο ο κ. Κάχρης τονίζει πως «αυτό που έχει πραγματική αξία είναι το γεγονός πως η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών εμπιστεύεται μια ελληνική τεχνολογία. Ηρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου και πίστεψαν σε εμάς για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους». Οπως εξηγεί ο ίδιος στην «Κ», η Intel αναπτύσσει ειδικούς επεξεργαστές (FPGA) που «τρέχουν» πιο γρήγορα τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

«Εμείς φτιάξαμε ένα software που καθιστά πιο εύκολη την αξιοποίησή τους στο cloud (cloud deployment). Ετσι, όταν ένας χρήστης, για παράδειγμα μια εταιρεία, θέλει να “τρέξει” μια εφαρμογή ΑΙ σε ένα κέντρο δεδομένων που έχει ενσωματωμένο έναν κλασικό επεξεργαστή, χρειάζεται περισσότερες ώρες για να την εκτελέσει σε σύγκριση με έναν εξειδικευμένο επεξεργαστή». Η Intel, όπως λέει, διαβλέπει μεγάλες προοπτικές στην αγορά αυτή, για αυτό την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως η εταιρεία της, Altera, που αναπτύσσει τέτοιους ειδικούς επεξεργαστές (FPGA), θα αποτελέσει ξεχωριστή εταιρεία (spin off).

Η InAccel ιδρύθηκε το 2018, αφού προηγουμένως οι τρεις ιδρυτές διαπίστωσαν πως αυτού του είδους οι επεξεργαστές, που αποτελούν τεχνολογία αιχμής, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν εύκολα στο cloud, αν και «μπορούν να προσφέρουν ταχύτητα και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας», προσθέτει ο κ. Κάχρης. Ετσι, η ομάδα αποφάσισε να βρει λύση για να καλύψει αυτό το κενό. «Η Ελλάδα μπορεί να παράγει προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, κάτι που είδε και σε εμάς η Intel». Μετά το ντιλ, τα δύο μέλη της ομάδας απορροφήθηκαν (Καναδάς και Αγγλία) στην Intel για να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, ενώ ο κ. Κάχρης είναι πλέον επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Πάντως, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν εξαγορές εταιρειών μικρής αξίας, πολλές εκ των οποίων στόχευαν κυρίως στην απορρόφηση της ομάδας των startups (acquihiring). Εκτός από την Intel, κολοσσοί όπως οι Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise προχώρησαν σε αντίστοιχες επενδυτικές κινήσεις. «Πρόκειται για συναλλαγές οι οποίες δεν αποδίδουν στους επενδυτές των ελληνικών startups εξωπραγματικά κέρδη, είναι μικρής αξίας συναλλαγές. Οι ομάδες όμως των ελληνικών startups έχουν την ευκαιρία να ενσωματωθούν σε έναν πολυεθνικό όμιλο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να επεκταθούν», έλεγαν στην «Κ» στελέχη της αγοράς των επενδυτικών κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή