Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ερευνα σε 10 εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ερευνα σε 10 εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά στοιχεία για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφοδο σε περίπου 10 εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής, μεταξύ αυτών και στους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Cosmote, Vodafone, Nova), έκαναν χθες κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό που αναζητούν τα κλιμάκια της επιτροπής είναι στοιχεία για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών, μέσω στην ουσία συνεννόησης μεταξύ των συμμετεχόντων για τις προσφορές και μέσω του «μοιράσματος» των συμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι εν λόγω διαγωνισμοί είναι κυρίως διαγωνισμοί υπουργείων (ενδεικτικά των υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλων) για έργα ψηφιακής αναβάθμισης που χρηματοδοτούνται κατά βάση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες φορές η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διεξαγάγει έρευνες για νόθευση διαγωνισμών και εν γένει για αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε δημόσιες συμβάσεις με πλέον εμβληματική αυτή που αφορούσε το περίφημο «καρτέλ των εργολάβων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή έφοδο ελέγχθηκαν περίπου 5 εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, λογισμικού (μεταξύ αυτών η Byte, η Uni Systems, η Cosmos Business Systems), οι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών (Cosmote, Vodafone, Nova) όσον αφορά τον εξοπλισμό και όχι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, καθώς και δύο εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Κατά την έρευνα συλλέχθηκε μεγάλος όγκος αρχείων, κάτι βεβαίως που μένει να δούμε εάν θα οδηγήσει και σε αποδεικτικά στοιχεία για νόθευση διαγωνισμών. Η ανεξάρτητη αρχή από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πυλώνας της ψηφιακής μετάβασης αποτελεί έναν από τους βασικότερους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους να έχουν προϋπολογισμό 1,28 δισ. ευρώ. Επίσης, προβλέπεται προϋπολογισμός 522 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τη συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος.

Η έρευνα στις εταιρείες του κλάδου πληροφορικής για πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές σε δημόσιους διαγωνισμούς είναι η δεύτερη που γίνεται υπό τη νέα επικεφαλής της Αρχής, την κ. Μαίρη Σαρπ. Προηγήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου η έρευνα για πιθανή οριζόντια σύμπραξη στην αγορά οργάνωσης εκπαιδευτικών εκδρομών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή