Εθνική Τράπεζα: Επαναγορά ομολόγων αξίας 320 εκατ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα: Επαναγορά ομολόγων αξίας 320 εκατ. ευρώ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίτλους αξίας 320,1 εκατ. ευρώ περίπου επαναγόρασε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της πρότασης για την εξαγορά του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%. Το ομόλογο έχει διάρκεια 11,25 έτη (λήξη το 2029), με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη. Η τιμή επαναγοράς ορίστηκε στο 101,4%.

Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, οι oμολογίες που εξαγοράζονται στο πλαίσιο της πρότασης εξαγοράς θα ακυρωθούν μετά την ημερομηνία διακανονισμού και το συνολικό ονομαστικό ποσό των ομολογιών που θα παραμείνει οφειλόμενο μετά την ημερομηνία διακανονισμού, θα ανέρχεται σε 79,9 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία διακανονισμού για την πρόταση εξαγοράς είναι η 28η Μαρτίου 2024.

Κατά την ημερομηνία αυτή θα εκδοθούν οι νέες ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) ύψους 500 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή που υλοποίησε πρόσφατα η τράπεζα με απόδοση 5,875%. Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spread περίπου 315 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο mid-swap, που αποτελεί το χαμηλότερο περιθώριο ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Το νέο ομόλογο έχει διάρκεια 11,25 έτη (λήξης το 2035), με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη.

Η νέα έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της τράπεζας για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της σύνθεσης και αύξηση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις –γνωστών ως MREL– που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών. Η συναλλαγή είχε προσελκύσει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ από περισσότερους από 140 επενδυτές υπερκαλύπτοντας πάνω από 3,6 φορές το ποσό της έκδοσης. Ανω του 80% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και άνω του 70% κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (asset managers), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή