Ραγδαία αύξηση του αριθμού των Ινδών δισεκατομμυριούχων

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των Ινδών δισεκατομμυριούχων

Πλέον στη Βομβάη ζουν περισσότεροι κροίσοι από ό,τι στο Πεκίνο, κάτι που δείχνει τη δυναμική της ινδικής οικονομίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη της Βομβάης φιλοξενεί πλέον περισσότερους δισεκατομμυριούχους από το Πεκίνο, γεγονός που τονίζει την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Ινδίας, ενώ παγκόσμια πρωτεύουσα «πλούτου» παραμένει η Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο κατάλογο πλουσίων του ινστιτούτου ερευνών Hurun. Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας για το 2024 βρίσκεται η Νέα Υόρκη (με 119 δισεκατομμυριούχους), ακολουθούμενη από το Λονδίνο (97), τη Βομβάη (92), που καταλαμβάνει για πρώτη φορά την πρώτη θέση στην Ασία, το Πεκίνο (91) και τη Σαγκάη (87), που συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 3.279 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, σε μια αύξηση της τάξεως του 5% από το 2023, επισημαίνει η έκθεση.

Στην κατάταξη των χωρών, η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 814 δισεκατομμυριούχους, παρόλο που έχασε 155 δισεκατομμυριούχους σε σχέση με το 2023. Οι ΗΠΑ ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 800 δισεκατομμυριούχους ενώ η Ινδία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με 271 δισεκατομμυριούχους και 84 νέα μέλη στη λίστα της. Η χώρα της νότιας Ασίας είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο αφού το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 8,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ το χρηματιστήριο της χώρας, το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο, πλέον αποτιμάται σε πάνω από 4 τρισ. δολάρια. Ο Ινδός Mουκές Αμπάνι, πρόεδρος της India’s Reliance Industries, συνεχίζει να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο ενδέκατος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία ύψους 110 δισ. δολαρίων.

Η Κίνα πάλι είχε μια κακή χρονιά «Η δημιουργία πλούτου στη χώρα έχει υποστεί βαθιές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων από ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μειώνεται», σημειώνει η εταιρεία ερευνών. Ο Κινέζος Zονγκ Σανσάν, ιδρυτής και πρόεδρος του γίγαντα του εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, διατήρησε τη θέση του ως πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας, ενώ ο Κόλιν Χουάνγκ, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ξεπέρασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tencent, Mα Χουατένγκ, και κατέκτησε τη δεύτερη θέση φέτος. Οι ΗΠΑ, οι οποίες πρόσθεσαν 109 δισεκατομμυριούχους το 2023 έχουν μόνο 14 δισεκατομμυριούχους λιγότερους από την Κίνα, σύμφωνα με τη Hurun, με την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) να αποτελεί σοβαρό μοχλό για την αύξηση των κροίσων στις ΗΠΑ, έδειξε η έκθεση. «Ενώ ο (διευθύνων σύμβουλος της Nvidia) Τζένσεν Χουάνγκ έχει πρωταγωνιστήσει στην επικαιρότητα καθώς η Nvidia ξεπέρασε το όριο των 2 τρισ. δολαρίων, εκτοξεύοντάς τον στο Top 30 της λίστας Hurun, οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τη Microsoft, την Google, την Amazon, την Oracle και τη Meta είδαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στον πλούτο τους καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην αξία που δημιουργείται από την ΑΙ», ανέφερε η έκθεση. Στη λίστα της Hurun Research μπήκε και η ποπ σταρ Tέιλορ Σουίφτ, με καθαρή περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων, αφότου ξεκίνησε την περιοδεία της «Eras» τον Μάρτιο, έχοντας εμφανιστεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία, στη Σιγκαπούρη και στο Τόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή