Ινδία: Οι δαπάνες για γάμους στηρίζουν το νόμισμα και ολόκληρη την οικονομία της

Ινδία: Οι δαπάνες για γάμους στηρίζουν το νόμισμα και ολόκληρη την οικονομία της

Πού στοχεύουν οι εκκλήσεις του Ινδού πρωθυπουργού να γίνονται οι γαμήλιες τελετές εντός της χώρας και να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γαμήλιοι εορτασμοί των βαθύπλουτων της Ινδίας μπορεί να αποδειχθούν υψηλής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Ανάντ Αμπάνι, διευθυντής του κολοσσού Reliance Industries, αξίας 243 δισ. δολαρίων, και γιος του προέδρου Μουκές Αμπάνι, παντρεύεται τον Ιούλιο και ολοκλήρωσε αυτή την Κυριακή ένα τριήμερο γαμήλιο γλέντι σε μια μικρή πόλη της Ινδίας.

Ο εορτασμός ανταποκρίνεται στην έκκληση του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, να γίνονται οι γάμοι των κατοίκων εντός της χώρας. Το πραγματικό «τρόπαιο» για την Ινδία, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερο από το να συντηρηθεί η βιομηχανία των γάμων, αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Πολλοί γάμοι στην Ινδία καταλήγουν να είναι κοστοβόρα θεάματα και σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι εορτασμοί της οικογένειας Αμπάνι, όπως σημειώνει η στήλη του Reuters, Breakingviews. Εκτός από τους κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματικούς εταίρους της Reliance, στη λίστα καλεσμένων βρέθηκαν επικεφαλής διεθνών κολοσσών, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, ο Μπρους Φλατ της Brookfield Asset Management και ο Μάρεϊ Αουχίνκλος της BP, οι οποίοι απόλαυσαν μια εμφάνιση από τη Ριάνα. Εκατό σεφ δημιούργησαν 500 μοναδικά πιάτα με θέμα τη ζούγκλα.

Η Facebook έχει σημαντικό μερίδιο στον βραχίονα της Reliance που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, ενώ ο ινδικός κολοσσός συνεργάζεται με την Brookfield Infrastructure για την ανέγερση data centers και με την BP για τη δημιουργία πρατηρίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παρουσία των μεγαλοστελεχών στον γάμο επισφραγίζει ακούσια τη διάθεση του Μόντι να κρατηθεί ο πλούτος στην Ινδία. «Εάν γιορτάσουμε τους γάμους σε ινδικό έδαφος με τον κόσμο της Ινδίας, τα χρήματα της χώρας θα παραμείνουν εδώ», δήλωσε τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Breakingviews, πρόκειται για την πιο πρόσφατη ένδειξη του κλιμακούμενου οικονομικού εθνικισμού στην Ινδία. Τον Ιανουάριο, ο Μόντι ταξίδεψε στην περιοχή Lakshadweep, προκειμένου να προωθήσει τα τροπικά νησιά ως εναλλακτική στις Μαλδίβες, που είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους Ινδούς, παρά τους περιορισμούς στη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων. Εάν έχουν κίνητρο να ξοδέψουν περισσότερα στην Ινδία μπορεί να αποτραπούν οικονομικοί «πονοκέφαλοι». Η κυβέρνηση προσπαθεί συχνά να περιορίσει τη ζήτηση για εισαγόμενο χρυσό, στο πλαίσιο του εγχειρήματος να διατηρηθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ο Μόντι, μιλώντας για τις δαπάνες σε γάμους και στον τουρισμό, μπορεί παράλληλα να στηρίζει τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προστατεύσει τη ρουπία και κατ’ επέκταση την ελκυστικότητα της Ινδίας ως επενδυτικού προορισμού. Το ινδικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 2,9% σε ετησιοποιημένη βάση έναντι του δολαρίου την τελευταία 10ετία, ανεβάζοντας τις αποδόσεις για τους διεθνείς επενδυτές.

Αυτό είναι το πραγματικό τρόπαιο. Η ινδική οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, αλλά οι άμεσες ξένες επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας δεν αυξάνονται με αντίστοιχο ρυθμό. Η κεντρική τράπεζα αξιοποιεί ένα μέρος των 619 δισ. δολαρίων από τα αποθεματικά της σε ξένα νομίσματα, ώστε να συγκρατήσει το νόμισμα σε ένα στενό εύρος, αν και η Ινδία επιμένει ότι δεν παρεμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό.

Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις του Μόντι αναδεικνύουν ένα πολύ θετικό σημάδι: τη μεγάλη και αυξανόμενη δεξαμενή κεφαλαίων της Ινδίας. Αυτή στηρίζει το χρηματιστήριο, που εμφανίζει συνεχώς υψηλές κεφαλαιοποιήσεις. Ο δείκτης MSCI της Ινδίας διαπραγματεύεται 22 φορές επί των προβλέψεων για κέρδη των εισηγμένων, δηλαδή σε διπλάσιο επίπεδο έναντι άλλων αναδυόμενων αγορών. Και έτσι, σχολιάζει το Breakingviews, οι καλεσμένοι στον γάμο της οικογένειας Αμπάνι έχουν έναν ακόμη λόγο για να γιορτάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή