ΤτΕ: Αύξηση χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις

ΤτΕ: Αύξηση χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις

Παράλληλα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 912 εκατ. ευρώ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας ταχύτητα στον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης που ενισχύθηκε κατά 7,1%, από 6% τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, μετά την αρνητική επίδοση του Ιανουαρίου (-2,5 δισ. ευρώ), πέρασε εκ νέου σε θετικό έδαφος καταγράφοντας άνοδο κατά 924 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης σημαίνει ότι οι νέες εκταμιεύσεις υπερέβησαν τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών και η επάνοδος σε θετικό έδαφος σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 912 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την τάση ανάλωσης της ρευστότητας που συσσωρεύουν οι επιχειρήσεις μέσω των νέων τραπεζικών εκταμιεύσεων, που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τις εταιρικές καταθέσεις.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν στα 188,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός από τη μείωση των εταιρικών καταθέσεων υπήρξε οριακή μείωση κατά 150 εκατ. ευρώ και των καταθέσεων των νοικοκυριών. Το στοιχείο αυτό ωστόσο δεν συνιστά κάποια αρνητική τάση, καθώς ένα μέρος των καταθέσεων επανατοποθετείται σε επενδυτικά προϊόντα ή έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους κλειστούς καταθετικούς λογαριασμούς, το μέσο επιτόκιο των οποίων δεν ξεπερνάει το 1,8%.

Ενδεικτικό της στροφής σε επενδυτικά προϊόντα είναι και η μείωση που υπήρξε στις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 109 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 36,9 δισ. ευρώ. Αλλα 144,5 δισ. ευρώ καταθέσεων από νοικοκυριά τηρούνται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου που έχουν μηδενική απόδοση. Αντίστροφη είναι η εικόνα για τις επιχειρήσεις, όπου λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις (κοντά στο 3,20%) παρατηρήθηκε μικρή εισροή κεφαλαίων ύψους 127 εκατ. ευρώ, παρά τη γενικότερη μείωση των υπολοίπων καταθέσεων των επιχειρήσεων στα 44,1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή