Καθαρά κέρδη 5,8 εκατ. για την Intralot το 2023

Καθαρά κέρδη 5,8 εκατ. για την Intralot το 2023

Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν, έναντι του 2022 κατά 5,4%, σε 129,5 εκατ. ευρώ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά μείωση κύκλου εργασιών και καθαρής κερδοφορίας ολοκληρώθηκε το 2023, συγκριτικά με το 2022, για τον τεχνολογικό όμιλο παροχής λύσεων για τυχερά παιχνίδια Intralot. Σε ενοποιημένο επίπεδο τα έσοδα υποχώρησαν, σε ετήσια βάση σύγκρισης, κατά 7,3%, σε 364 εκατ. ευρώ, αλλά αν εξαιρεθεί ο αντίκτυπος από τη μη συνέχιση της άδειας στη Μάλτα, τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 4,3%. Τα παιχνίδια λοταρίας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών, αποτελώντας το 53,4% αυτού, με τον αθλητικό στοιχηματισμό να έπεται με 20,5%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 5,4%, σε 129,5 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο (EBITDA) να αυξάνεται σε 35,6%, από 31,3%. Η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία σχετίζεται με τα βελτιωμένα αποτελέσματα στην Τουρκία και στην Κροατία, σε συνδυασμό με την πώληση υπηρεσιών στην Ταϊβάν. Οι προαναφερθέντες παράγοντες έχουν απορροφήσει πλήρως την υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο που οδήγησε στη μείωση των EBITDA κατά το ήμισυ συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, τον αντίκτυπο από τη λήξη της άδειας στη Μάλτα και την αρνητική επίδραση του συναλλάγματος στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως σε τριμηνιαία βάση η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε κατά 6,4 εκατ. (ή -18,3%), ενώ το περιθώριο EBITDA επί των πωλήσεων υποχώρησε κατά 4,4%.

Ανοδο κατά 17%, σε 112,5 εκατ. ευρώ, εμφάνισαν και οι λειτουργικές ταμειακές ροές, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν σε 5,8 εκατ. ευρώ, από 11,9 εκατ. ευρώ το 2022. Κατά τη χρήση του 2023, οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε περίπου 30 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 112 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 9,5 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι.

Ο καθαρός δανεισμός της Intralot διαμορφώθηκε σε 333 εκατ. στο τέλος του δωδεκαμήνου του 2023, έχοντας μειωθεί κατά 157 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση σύγκρισης. Οι πρόσφατες ενέργειες απομόχλευσης σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των ταμειακών ροών ενίσχυσαν την κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας, με αποτέλεσμα ο δείκτης καθαρής μόχλευσης να διαμορφωθεί στα 2,6x στο τέλος του 2023 έναντι 4,0x στο τέλος του 2022.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά σταθερής αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας με ισχυρές ταμειακές ροές και επίτευξη των στρατηγικών στόχων αύξησης περιθωρίου κέρδους και μείωσης της μόχλευσης και του δανεισμού. Σημαντικά ορόσημα αποτέλεσαν η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου και η ολοκλήρωση του σχεδίου για την πλήρη αναχρηματοδότηση του δανεισμού, ώστε πλέον η εταιρεία να μπορεί σε στέρεα βάση να διεκδικήσει τις σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες παγκοσμίως, με όχημα τη σύγχρονη και ανταγωνιστική της τεχνολογία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Σωκράτης Π. Κόκκαλης.

Σύμφωνα με την Intralot, μετά από μια ολοκληρωμένη λειτουργική αναδιάρθρωση και επανατοποθέτηση της επιχείρησης, τα περιθώρια EBITDA σημείωσαν μια σημαντική αύξηση η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οπως εκτιμά η εταιρεία, η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, με την ανάπτυξη να παραμένει σε θετικό έδαφος και τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται, γεγονός που έχει θετική επίδραση στα επιτόκια και κατ’ επέκτασιν στο κόστος χρηματοδότησης της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT