Συμφωνία Avramar με τράπεζες για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

Συμφωνία Avramar με τράπεζες για το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την πώληση της Avramar ανοίγει η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κορυφαία ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών και τις πιστώτριες τράπεζες για τη χορήγηση του πολυσυζητημένου δανείου των 20 εκατ. ευρώ. Το βράδυ της Πέμπτης υπεγράφη τελικά η συμφωνία για την εκταμίευση των χρημάτων, ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις των εμπλεκόμενων μερών. Υπογραφή που μπαίνει σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης σοβαρών οικονομικών δυσχερειών στην εταιρεία και έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Βασικός όρος του δανείου είναι η σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών, ο όρος δηλαδή που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Avramar, την οποία έχει αναλάβει να «τρέξει» η Deloitte. Μάλιστα, η Deloitte έχει και τον ρόλο τοποτηρητή στον αλληλόχρεο λογαριασμό στον οποίο θα μπει το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ελέγχει πού κατευθύνονται τα χρήματα, με τις πληρωμές να εγκρίνονται στην ουσία από τις τράπεζες πριν από την υλοποίησή τους. Προτεραιότητα θα έχουν οι πληρωμές για ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, με την εταιρεία να είναι έτσι κι αλλιώς συνεπής έως τώρα ως προς αυτή την υποχρέωσή της, ενώ δεύτερη βασική προτεραιότητα είναι η πληρωμή των τροφών για τα ψάρια. Η… οικονομία που γίνεται σε αυτό το κομμάτι έχει ως αποτέλεσμα τον υποσιτισμό τελικά των ψαριών και την πτώση της παραγωγής.

Οι πιστώτριες τράπεζες φέρεται να έχουν δεχθεί πρόταση από ισπανο-αραβικά συμφέροντα για την αγορά της Avramar.

Πηγές από την εταιρεία εκτιμούν ότι εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την απόκτηση της Avramar, αυτό θα έχει φανεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι διαπραγματεύσεις περί διαγραφής μέρους των χρεών της Αvramar, που σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, με την αγορά να υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να είναι αρκετά «γενναίο» προκειμένου να διασφαλισθεί ένα βιώσιμο μέλλον για την εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» (βλ. φύλλο 20ής Μαρτίου 2024), οι τράπεζες φέρεται να έχουν δεχθεί πρόταση από ισπανο-αραβικά συμφέροντα και συγκεκριμένα κοινή πρόταση από το ισπανικό fund Atitlan και την επενδυτική εταιρεία ADQ του Αμπου Ντάμπι. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εκ των δύο σημερινών ιδιοκτητών της Avramar είναι η Mubadala, επίσης επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι. Οσο για το fund Atitlan, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι επικεφαλής του είναι ο Ρομπέρτο Σεντένο, γαμπρός του Χουάν Ρόιγ, του Ισπανού δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Μercadona, που αποτελεί την κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από τον αμερικανικών συμφερόντων κολοσσό στον κλάδο των ζωοτροφών, Cargill. Η διοίκηση της Avramar, όπως είχε επίσης αποκαλύψει η «Κ», βρισκόταν τους προηγούμενες μήνες σε συζητήσεις με την Cargill διερευνώντας το ενδεχόμενο πώλησης της Kego Agri, της θυγατρικής που έχει ο όμιλος Avramar στην Εύβοια, με βασική δραστηριότητα την παραγωγή ιχθυοτροφών. Σημειώνεται ότι αμερικανικών συμφερόντων είναι ο έτερος εκ των σημερινών ιδιοκτητών της Avramar, η Amerra, η οποία εμπλέκεται περισσότερο και στη διοίκηση της εταιρείας.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν βρεθεί αγοραστής για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πώλησης διά της «σαλαμοποίησης», με το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή να υπάρχει για την απόκτηση συγκεκριμένων μονάδων από εγχώριους «παίκτες». Η Philosofish, η δεύτερη σε παραγωγή μετά την Avramar εταιρεία του κλάδου, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσει, εάν η διαδικασία έχει αυτή την έκβαση, και ο πρώην τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» και βρίσκεται σε συνεργασία με την BioMar Hellenic, τη θυγατρική στην Ελλάδα του δανέζικου κολοσσού ιχθυοτροφών BioMar.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή