Η πτώση του βασιλιά των ψηφιακών νομισμάτων

Η πτώση του βασιλιά των ψηφιακών νομισμάτων

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και ιδρυτής της FTX καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για κλοπές 8 δισ. δολ.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη βαριά ποινή για τη σωρεία οικονομικών εγκλημάτων του πρώην δισεκατομμυριούχου Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και ιδρυτή της FTX, της πλατφόρμας συναλλαγών σε κρυπτογραφημένα νομίσματα, ορισμένοι πρώην πελάτες του διαμαρτύρονται και εξοργίζονται. Ο προαναφερθείς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για κλοπές 8 δισ. δολ. Οπως έγραψε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ο χρήστης Μπρούνο Ντίξον, μέλος της σύμπραξης πιστωτών της FTX, «τα 25 χρόνια είναι μια αστειότητα».

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα- πελάτες της FTX επωμίζονται σοβαρές ζημίες.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα από το πελατολόγιο της πλέον χρεοκοπημένης πλατφόρμας FTX επωμίζονται σοβαρές ζημίες. Ορισμένα εξ αυτών δηλώνουν ότι τους οφείλονται ακόμη ποσά άνω των 19 δισ. δολ. Πέρυσι, δικαστήριο της Ν. Υόρκης απεφάνθη περί της ενοχής του Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος υπεξαίρεσε από ανύποπτους ανθρώπους χρήματα για να ενισχύσει τα επενδυτικά του κεφάλαια Alameda Research και να διάγει πολυτελή βίο, αγοράζοντας πανάκριβα οικήματα, ταξιδεύοντας, κάνοντας αγαθοεργίες και προσφέροντας δωρεές σε πολιτικά πρόσωπα. Ο εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε ότι η ζωή του ήταν «μια απαράμιλλη απληστία και ύβρις». Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει κάθειρξη 40 έως 50 ετών, αφότου ο 32χρονος σήμερα Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ κρίθηκε ένοχος για επτά αδικήματα απάτης και συνωμοσίας, τα οποία συνέτειναν στη διάλυση της εταιρείας του FTX, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle. H εν λόγω πλατφόρμα – χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων νομισμάτων ιδρύθηκε το 2019, ενώ το 2017 ο ίδιος είχε συστήσει τα κεφάλαια Alameda Research. Στο παρελθόν εργάστηκε ως χρηματιστής στη Γουόλ Στριτ, ενώ στο απόγειο της οικονομικής του δύναμης διατηρούσε περιουσία 26 δισ. δολ. (24 δισ. ευρώ). Παράλληλα, είχε εξασφαλίσει συμφωνίες με πολλούς επωνύμους διεθνούς βεληνεκούς για συναλλαγές και επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα. Τόσο το μεγαλύτερο νόμισμα, bitcoin, όσο και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εν γένει σημείωσαν μεγάλη άνοδο το 2020 και το 2021. Την εν λόγω περίοδο, ο Μπάνκμαν-Φριντ, γνωστός για τα σγουρά μαλλιά και την ατημέλητη εμφάνισή του, απέκτησε φήμη αξιόπιστου επιχειρηματία στο πεδίο των ψηφιακών νομισμάτων, όπερ και του εξασφάλισε επιτυχία, αλλά και την προσωρινή επιβίωση της FTX, όταν οι συνθήκες επιδεινώθηκαν. Στα τέλη του 2022, όταν ένα μακράς διαρκείας ράλι στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων έληξε, ο καταδικασθείς ισχυρίστηκε πως η επιχείρησή του ήταν ακόμη υγιής. Στην πραγματικότητα, όμως, είχε δεχθεί αδυσώπητα πλήγματα. Τότε, αποπειρώμενη να υποστηρίξει τον ταλαιπωρημένο κλάδο, η Alameda δανείστηκε χρήματα για να επενδύσει σε πτωχευμένες εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, προτού εκμεταλλευθεί τις καταθέσεις των πελατών της FTX και καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Εν τω μεταξύ, από το 2021 επιτάθηκε ο ρυθμιστικός έλεγχος στα ψηφιακά νομίσματα και σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια πολλοί επενδυτές και αντικριστές απομακρύνθηκαν από το ρίσκο του bitcoin και των λοιπών. Η εμπιστοσύνη της πελατείας κλονίστηκε, όταν αποκαλύφθηκε η σοβαρή έκθεση της Alameda στη FTX και επήλθε εκτεταμένη εκροή κεφαλαίων. Εν μια νυκτί εξανεμίστηκε ο πλούτος του πρώην δισεκατομμυριούχου, συνελήφθη στις Μπαχάμες και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι η διάλυση της πλατφόρμας ήταν απόρροια επιχειρηματικών λαθών και όχι εσκεμμένη απάτη, ο ίδιος αρνήθηκε τα περί κλοπής και παραδέχθηκε την ανεπάρκεια εσωτερικών ελέγχων. Ωστόσο, τέλος, κλήθηκαν στη δίκη άτομα του στενού κύκλου του Μπλανκμαν-Φριντ, που είχαν παραδεχθεί την ενοχή τους περί οργανωμένου σχεδίου και συνεργάζονταν με τις Αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή