Η οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή δυναμική

Η οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή δυναμική

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση ισχυρής δυναμικής της οικονομίας των ΗΠΑ παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις για τις αγορές τους τελευταίους δώδεκα και πλέον μήνες. Σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη για τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες (άνοδος του S&P 500 περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο), η πορεία της οικονομίας έχει αιφνιδιάσει θετικά ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποδηλώνουν επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% σε ετησιοποιημένη βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο δεύτερος υψηλότερος ρυθμός από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Εντούτοις, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό. Σύμφωνα με το μοντέλο GDP Now της Atlanta Fed, η αύξηση του συνολικά παραγόμενου προϊόντος το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται στο 2,1%, υψηλότερα από τον δυνητικό ρυθμό 1,8%, όπως υπολογίζεται από τη Fed.

Τα πρόσφατα ασθενή οικονομικά στοιχεία ενδέχεται άλλωστε να έχουν δεχθεί επιδράσεις από προσωρινούς δυσμενείς παράγοντες και συνεπώς η αποδυνάμωση που παρουσιάζουν τους πρώτους μήνες του έτους δε σηματοδοτεί την αρχή μιας πτωτικής πορείας. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται και στη μεγάλη αναθεώρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης της Fed για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,1% (+0,7 π.μ.) που ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής (19-20 Μαρτίου). Η γενικότερη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών από τον Δεκέμβριο, μετά το μήνυμα της Fed ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια θα είναι πτωτική, αναμφίβολα ευνοεί την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Ιδιαίτερη όμως αναφορά έγινε από τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου για την αναμενόμενη θετική επίδραση από την αύξηση της προσφοράς εργασίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει πιθανότατα στην οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από τον δυνητικό χωρίς απαραίτητα να συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού. Η ανοδική αναθεώρηση για τον δομικό δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης 2024 –ενδεικτικός δείκτης για τον πληθωρισμό– περιορίστηκε στις 0,2 π.μ., 2,6%, με τη Fed να διατηρεί την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις των επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων εκάστη μέχρι το τέλος του έτους. Παρά ταύτα, η Fed δεν είναι ακόμα απόλυτα πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε σταθερά πτωτική πορεία προς τον στόχο του 2%.

*Eurobank Research

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή