Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Μαγνητική τομογραφία σε πέντε λεπτά από ελληνική startup

Το λογισμικό της Corsmed συνθέτει εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, χωρίς να έχει τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν σήμερα μπείτε σε έναν μαγνητικό τομογράφο για να απεικονίσετε ένα μέρος του σώματός σας, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε μέσα σε αυτόν από 15-90 λεπτά. Επίσης, όσο περνούν τα χρόνια αυτοί γίνονται ακόμη πιο ακριβοί, ενώ σε κάποιες χώρες παρατηρούνται ολόκληρες ουρές ασθενών που τον χρειάζονται για διαγνωστικούς λόγους». Αυτά τα προβλήματα εντόπισε ο Χρήστος Ξάνθης επιχειρώντας, ήδη από το 2017, να δώσει «λύση» σε αυτά, μέσα από το λογισμικό που έχει αναπτύξει η deep tech νεοφυής εταιρεία του Corsmed, με έδρα τη Στοκχόλμη. Ο προσομοιωμένος μαγνητικός τομογράφος της εταιρείας μπορεί να φτάσει να απεικονίζει στη μαγνητική εικόνα τα όργανα του ασθενούς, χωρίς αυτός να βρίσκεται εντός του τομογράφου, ακόμη και χωρίς… μαγνητικό τομογράφο.

«Εχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον χρόνο παραμονής ενός ασθενούς μέσα στον μαγνητικό τομογράφο με τη χρήση λογισμικού προσομοίωσης της μαγνητικής τομογραφίας. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παραμονής του ασθενούς μέσα στον μαγνητικό τομογράφο (λιγότερο από 5 λεπτά) παίρνουμε εκείνη την πληροφορία που χρειάζεται το λογισμικό μας για να υπολογίσει τις βασικές μαγνητικές ιδιότητες των ιστών του ασθενούς, δημιουργώντας το ψηφιακό του αντίγραφο», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ξάνθης, συνιδρυτής και CTO της εταιρείας.

«Αν έχεις το ψηφιακό αντίγραφο του ασθενούς, αλλά και το λογισμικό-προσομοιωτή μας, μπορείς μετά να συνθέσεις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας του ασθενούς… χωρίς να έχεις τον ασθενή μέσα στον μαγνητικό τομογράφο». Οπως παραδέχεται, ο προσομοιωτής της εταιρείας επιτρέπει τη λήψη ίδιας ή καλύτερης ποιότητας εικόνων των οργάνων του ασθενούς τουλάχιστον 10 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο, ενώ αυτός μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε μαγνητικό τομογράφο, είτε στους υπολογιστές που τον συνοδεύουν είτε στο cloud. «Εμείς θέλουμε να το πετύχουμε αυτό για όλα τα όργανα του σώματος. Προς το παρόν, εκεί που η μαγνητική εγκεφάλου απαιτεί από τον ασθενή την παραμονή του στον μαγνητικό τομογράφο 30-60 λεπτά, με το λογισμικό μας το πετυχαίνουμε αυτό σε λιγότερο από 5 λεπτά».

«Η μαγνητική τομογραφία κάνει μεν πολύ θόρυβο όταν μπαίνει ο ασθενής για εξέταση, ωστόσο είναι κατάλληλη για την απεικόνιση οργάνων, όπως είναι ο εγκέφαλος, οι μύες, η καρδιά, το συκώτι κ.ά. Σε αντίθεση με άλλες απεικονιστικές μεθόδους, η μαγνητική τομογραφία δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία, καθιστώντας την ασφαλέστερη για επαναλαμβανόμενη χρήση», λέει. «Η τεχνολογία μας θα επιτρέπει τη μετατροπή της μαγνητικής τομογραφίας στην απεικονιστική εκείνη μέθοδο, που έχει στόχο την πρόληψη σε υγιείς ανθρώπους και όχι μόνο τη διάγνωση ασθενών», επισημαίνει.

Στο μεταξύ, η αναβάθμιση του υλικού των μαγνητικών τομογράφων από τους κατασκευαστές με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ασθενών «είναι μια αργή διαδικασία, η έρευνα και ανάπτυξη παίρνει πολύ χρόνο». Προς το παρόν η εταιρεία έχει «τεστάρει» το προϊόν της σε ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, επιβεβαιώνοντας πως η τεχνολογία δουλεύει. Παράλληλα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να λάβει την έγκριση από τον FDA προκειμένου να διαθέσει το προϊόν στην κλινική αγορά των ΗΠΑ.

Οι γνώσεις που συνέλεξε ο κ. Ξάνθης κατά τη διάρκεια των διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών, στάθηκαν ικανές για να συλλάβει την ιδέα της εταιρείας, τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας. Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ακολούθησαν μεταδιδακτορικές σπουδές στο Lund University. H εταιρεία μετράει συνολικά 20 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής έχει αντλήσει περίπου 6 εκατ. ευρώ, κυρίως από Σουηδούς επενδυτές.

Για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το παραπάνω εγχείρημα, η ομάδα δημιούργησε μία άλλη πηγή εσόδων. «Εξαρχής θέλαμε να δημιουργήσουμε αυτό το κλινικό εργαλείο, ωστόσο ξέραμε ότι για να ολοκληρωθεί η έρευνα και ανάπτυξή του χρειάζονται πολλά κεφάλαια. Γι’ αυτό και ο προσομοιωτής μας έχει χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικά κέντρα παγκοσμίως (NΗS, Boston University κ.λπ.) για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς πάνω στη μαγνητική τομογραφία. Αυτή η δραστηριότητα μας βοήθησε να επιβιώσουμε και να επενδύσουμε στο κλινικό μας προϊόν», εξηγεί ο ίδιος. «Οπως οι πιλότοι εκπαιδεύονται σε έναν προσομοιωτή – flight simulator, εμείς αναπτύσσουμε έναν προσομοιωτή με τον οποίο εκπαιδεύονται οι χειριστές των μαγνητικών τομογράφων σε έναν εικονικό μαγνητικό τομογράφο με εικονικούς ασθενείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή