Η Fed έχει περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο

Η Fed έχει περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο

H αρχική αιτιολόγηση των μειώσεων των επιτοκίων θα ήταν ότι το κόστος δανεισμού κινείται ανάλογα με τον πληθωρισμό, που υποχωρεί

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διακηρύσσει ότι η τράπεζα δεν καθίσταται ανεκτικότερη στον υψηλότερο πληθωρισμό, παρόλο που τα στελέχη προέβλεψαν ότι ο δείκτης θα κινηθεί υψηλότερα φέτος. Πρώην αξιωματούχοι της Fed και αναλυτές διαπιστώνουν ότι ο Πάουελ τείνει προς ένα σημείο καμπής, όπου θα κληθεί να συμβιβάσει τους ανταγωνιστικούς οικονομικούς κινδύνους, μια διχασμένη ομάδα συνεργατών και το ευρύ κοινό εν αναμονή της πρώτης μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο.

Τα επερχόμενα στοιχεία μπορεί να υπαγορεύσουν μία τέτοια κίνηση, εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί πειστικά με κατεύθυνση το 2% του επίσημου στόχου. Αλλοι βλέπουν να επίκειται επιβράδυνση της οικονομίας και αποδυνάμωση στον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας, παράγοντες που θα παρακινήσουν τη Fed σε περικοπές, προκειμένου να στηρίξει την απασχόληση. Πάντως, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος από το αναμενόμενο και η οικονομία παραμείνει ισχυρή, η Fed θα μπορούσε να κάνει μείωση τον Ιούνιο.

Ο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, πρώην αντιπρόεδρος της Fed και νυν παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος του γίγαντα της αγοράς ομολόγων PIMCO, αναφέρθηκε στην κομβική στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η αρχική αιτιολόγηση των μειώσεων των επιτοκίων θα ήταν ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι απλώς διατηρούν τα επιτόκια σε συνάρτηση με την πτώση του πληθωρισμού που παρατηρείται από πέρυσι και ότι θα μπορούσαν να τα μειώσουν κι άλλο, παράλληλα με την αποκλιμάκωσή του. Εντούτοις, «αν ο πληθωρισμός δεν ακολουθήσει τις προβλέψεις και εδραιωθεί σε ένα εύλογο 2,5%, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα σταματούσαν τις περικοπές, διότι πιστεύουν πως διατηρώντας μια περιοριστική πολιτική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει (τελικά) στον στόχο του 2%», όπως προσέθεσε.

Οι απόψεις των στελεχών της Fed, πάντως, διαφοροποιούνται. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ τάσσεται υπέρ του να διατηρηθεί μια αυστηρότερη από το αναμενόμενο πολιτική, εάν τα στοιχεία του πληθωρισμού δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Οσταν Γκούλσμπι, είχε δηλώσει προσφάτως ότι οι υψηλές καταγραφές του πληθωρισμού δεν υπονομεύουν την τάση για άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές. Ο δε Τζερόμ Πάουελ είχε επισημάνει ότι αυτές οι καταγραφές «δεν αλλάζουν εν συνόλω το αφήγημα για σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού προς το 2%, σε έναν, μερικές φορές, ανώμαλο δρόμο». Μέρος του αφηγήματος βασίζεται στην πεποίθηση πως η οικονομία βρίσκεται σε μια σπάνια στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή