«Κούρεμα» προστίμου έως 80% σε όσους το αποδέχονται

«Κούρεμα» προστίμου έως 80% σε όσους το αποδέχονται

Μείωση οφειλής στους φορολογουμένους που δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα διαδικασία μείωσης προστίμων και προσαυξήσεων εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον οι φορολογούμενοι αποδέχονται την κύρια οφειλή που προσδιορίζει η εφορία. Η μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνεται η αποδοχή της οφειλής, μπορεί να φθάνει από 20% έως και 80%.

Με τη διάταξη του άρθρου 75 του σχεδίου νόμου προτείνεται η εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, η οποία θα προσφέρει μείωση προστίμων για όσους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φορολογικό έλεγχο και τον φόρο που προσδιορίζει η εφορία.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη μετεξέλιξη της εξώδικης επιτροπής φορολογικών διαφορών που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά ότι όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών διαφορών θα μπορούν να κλείνουν και να αποφεύγεται οποιαδήποτε προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, με δήλωση του ίδιου του φορολογουμένου, εφόσον βέβαια κρίνει συμφέρουσα τη μείωση προστίμων και προσαυξήσεων. Ετσι λοιπόν οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν λιγότερα γλιτώνοντας και τα έξοδα στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ από την άλλη το Δημόσιο θα εισπράττει άμεσα τα ποσά. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που οφείλονται μειώνονται από 20% έως 80% αν ο φορολογούμενος αποδέχεται την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνεται η αποδοχή του αποτελέσματος του ελέγχου και συγκεκριμένα:

• Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.

• Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

• Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού του φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει ο ίδιος να υποβάλλει σχετική αίτηση αποδοχής της κύριας οφειλής.

• Από την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η αποδοχή της οφειλής πρέπει να γίνεται εντός της προθεσμίας προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, δηλαδή σε διάστημα 30 ημερών, ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, δηλαδή 60 ημερών, ενώ το αίτημα του ελεγχομένου θα υποβάλλεται ψηφιακά.

Ουσιαστικά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει ο ίδιος να υποβάλλει σχετική αίτηση αποδοχής της κύριας οφειλής, προκειμένου να ξεκινάει η διαδικασία μείωσης προστίμων και προσαυξήσεων. Τα αναλυτικά ποσοστά της μείωσης θα αναφέρονται στη σχετική απόφαση που θα εκδίδεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή