Εξοπλισμό AI από το Μεξικό αγοράζουν οι κολοσσοί των ΗΠΑ

Εξοπλισμό AI από το Μεξικό αγοράζουν οι κολοσσοί των ΗΠΑ

Μεγάλες επενδύσεις στη χώρα από ταϊβανέζικες εταιρείες σε τεχνολογίες αιχμής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ στρέφονται μαζικά στο Μεξικό για να κατασκευάσουν εξαρτήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), σε ακόμη μία προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Η Foxconn με έδρα την Ταϊβάν, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών με σύμβαση στον κόσμο, και άλλες εταιρείες επενδύουν συντονισμένα στη λατινοαμερικανική χώρα, σύμφωνα με στελέχη και αναλυτές του κλάδου. Εκμεταλλεύονται τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού (USMCA), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2020 και έχει προσελκύσει δισ. δολάρια από κατασκευαστές που βασίζονται στη στρατηγική του «nearshoring», τη μετατόπιση δηλαδή των παραγωγικών δραστηριοτήτων εταιρειών πλησιέστερα στις κύριες αγορές τους για να μειώσουν το κόστος μεταφοράς και να παραδίδουν τα προϊόντα τους πιο γρήγορα στους πελάτες.

«Οι χώρες της Βόρειας Αμερικής ελπίζουν να αντικαταστήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα προϊόντα που εισάγονται από την Ασία. Το Μεξικό είναι έτοιμο να γίνει η πιο σημαντική παραγωγική βάση για την USMCA», λέει ο Τζέιμς Χουάνγκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου της Ταϊβάν. Τον Φεβρουάριο, η Foxconn ξόδεψε περίπου 27 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει γη στην πολιτεία Χαλίσκο του δυτικού Μεξικού, ενώ την τελευταία τετραετία ο κολοσσός έχει επενδύσει περίπου 690 εκατ. δολάρια στη χώρα. Οι εγκαταστάσεις της Foxconn στο Μεξικό κατασκευάζουν διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης για αμερικανικούς γίγαντες, όπως οι Amazon, Google, Microsoft και Nvidia, σύμφωνα με τη Wall Stret Journal.

Εγκαταστάσεις της Foxconn στο Μεξικό κατασκευάζουν διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης για αμερικανικούς γίγαντες, όπως οι Amazon, Google, Microsoft και Nvidia.

Καθώς η παραγωγή της τεχνολογίας αιχμής που έχει να κάνει με την ΑΙ αυξάνεται, οι αμερικανικές εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη της ιστορίας με τα smartphones, μετά την εντυπωσιακή πρόοδο που κατέγραφαν προ 15ετίας. Μεγάλο μέρος της βασικής κατασκευής των smartphones και των εξαρτημάτων τους κατέληξε στην Κίνα, ιδίως στα εργοστάσια που διαχειρίζονται η Foxconn και άλλοι για τη συναρμολόγηση iPhone. Το Μεξικό εγκυμονεί βέβαια τους δικούς του κινδύνους ως κόμβος παραγωγής, όπως είναι η εγκληματικότητα, η ανεπαρκής παροχή νερού και ηλεκτρισμού, και ο έντονος μισθολογικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους εργαζομένους που είναι ειδικευμένοι στη συναρμολόγηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Παράγοντες του κλάδου στην Ταϊβάν δήλωσαν ότι βασίζονται στην ιδιωτική ασφάλεια για να εμποδίσουν τις τοπικές συμμορίες να ληστεύουν εργοστάσια ημιαγωγών, ενώ τόνισαν ότι οι Μεξικανοί εργαζόμενοι είναι λιγότερο πρόθυμοι από τους Κινέζους να κάνουν υπερωρίες, καθώς είναι συνδικαλισμένοι και τα εργοστάσια της χώρας συμμορφώνονται με τις εργατικές διατάξεις της USMCA.

Ο εξοπλισμός που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους πολλούς κατασκευαστικούς τομείς στους οποίους το Μεξικό αναλαμβάνει αυξανόμενο ρόλο το τελευταίο διάστημα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας. Η χώρα έχει 14 συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με 50 χώρες, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο, προσελκύοντας κατασκευαστές αυτοκινήτων από την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να γίνει ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο.

Αξιωματούχοι της Ταϊβάν εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 300 ταϊβανέζικες επιχειρήσεις στο Μεξικό που απασχολούν 70.000 άτομα. Το διμερές εμπόριο ξεπέρασε πέρυσι τα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της μεξικανικής κυβέρνησης, ενώ οι Ταϊβανέζοι κατασκευαστές έχουν συγκεντρωθεί σε κόμβους κοντά στο Τέξας, όπως στη Θιουδάδ Χουάρεθ, στο γειτονικό Ελ Πάσο και στο Μοντερέι, τοποθεσίες που φιλοξενούν εγκαταστάσεις εταιρειών οι οποίες είναι γνωστές στην Ταϊβάν ως οι «έξι αδελφές των ηλεκτρονικών» – Foxconn, Pegatron, Wistron, Quanta, Compal και Inventec.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή