H Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις πληρώνοντας με tether

H Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις πληρώνοντας με tether

Συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα από ρωσικές εταιρείες, όπως η Kalashnikov

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες μεθόδους πληρωμών σε κάθε είδους «μαύρη» αγορά και υποτίθεται ότι στηρίζεται από το δολάριο, αλλά οι Αρχές ανά τον κόσμο δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη χρήση του. Ως εκ τούτου, έχει αποδειχθεί όχι απλώς χρήσιμο αλλά αναγκαίο στη Ρωσία και στην πολεμική οικονομία της καθώς τη διευκολύνει να παρακάμπτει τις κυρώσεις της Δύσης. Ο λόγος για το κρυπτονόμισμα tether, η χρήση του οποίου υπερβαίνει πλέον κατά πολύ εκείνη του bitcoin –συχνά οι συναλλαγές στο tether είναι υπερδιπλάσιες– δεδομένου ότι περίπου 120 δισ. δολάρια αλλάζουν χέρια καθημερινώς μέσω του tether. Το 2023 έφτασαν στα 10 τρισ. δολάρια, αλλά το κυριότερο είναι πως το χρησιμοποίησε η βιομηχανία Kalashnikov και πλήρωνε τον προμηθευτή της για την αγορά drones και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας παρακάμπτοντας τις κυρώσεις όταν ακόμη κινεζικές τράπεζες οι οποίες φοβήθηκαν τις κυρώσεις μπλόκαραν τις πληρωμές από τη Ρωσία.

Η διαδικασία προϋποθέτει την ύπαρξη μεσαζόντων. Οι ρωσικές εταιρείες που εισάγουν εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας μεταβιβάζουν τις πληρωμές τους σε ρούβλια σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους χειρίζονται μεσάζοντες. Αυτοί αναλαμβάνουν να μετατρέψουν τα ρούβλια σε tether και να πληρώσουν έτσι στο τοπικό νόμισμα τους προμηθευτές σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ένας εκ των μεσαζόντων είναι ο Αντρέι Ζβέρεφ, που δηλώνει λαθρέμπορος και έχει διευκολύνει τη μεγαλύτερη βιομηχανία μικρών όπλων της Ρωσίας, την Kalashnikov Concern, να πληρώνει τους προμηθευτές της και να εισάγει ηλεκτρικά εξαρτήματα για τα drones που έχουν χρησιμοποιηθεί στο έπακρον κατά της Ουκρανίας. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει, πάντως, πως για να εξακριβώσει τον ακριβή ρόλο του tether στη χρηματοδότηση του ρωσικού εμπορίου δεν αρκέστηκε στις δηλώσεις του συγκεκριμένου μεσάζοντα, αλλά μίλησε με πολλούς οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα σε αυτή τη διαδικασία, ενώ είχε πρόσβαση σε χιλιάδες μηνύματα τα οποία είχαν ανταλλάξει ηλεκτρονικά οι εισαγωγικές εταιρείες με τους μεσάζοντες.

Η χρήση του tether υπερβαίνει πλέον εκείνη του bitcoin — Το 2023 η αξία των συναλλαγών έφτασε στα 10 τρισ. δολάρια.

Διαπίστωσε, έτσι, πως λειτουργεί μια εφοδιαστική αλυσίδα ανάμεσα στη θυγατρική της Kalashnikov που παράγει drones και στον κύριο προμηθευτή της, την Kynix Semiconductor. Σημειωτέον ότι η Kalashnikov υπόκειται σε κυρώσεις των δυτικών οικονομιών από το 2014 και από την προσάρτηση της Κριμαίας. Το tether εκδίδεται από την Tether Holdings που είναι καταγεγραμμένη στις Παρθένους Νήσους και ανήκει σε μια μικρή ομάδα ατόμων. Η Tether Holdings προσφέρει το κρυπτονόμισμα στους πελάτες της που το ανταλλάσσουν με δολάρια και στη συνέχεια τα επενδύει σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Και οι πελάτες ανταλλάσσουν το tether στα λεγόμενα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων ενίοτε ακόμη και για να αγοράσουν άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά στην περίπτωση της Ρωσίας για να αγοράσουν εμπορεύματα και υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τον Ζβέρεφ, δηλώνει ότι το 2004 όταν σπούδαζε οικονομικά σε κρατικό πανεπιστήμιο στο Ομσκ της Σιβηρίας, δεν έβλεπε σημαντικές ευκαιρίες στη Ρωσία όταν θα τελείωνε τις σπουδές του. Αφού πρώτα βοήθησε στη διαχείριση του δικτύου προμηθειών μιας ρωσικής εταιρείας, εγκαταστάθηκε στη Σαγκάη αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Τότε, ο εξαγωγικός μηχανισμός της Κίνας αναδιαμόρφωνε το παγκόσμιο εμπόριο καταναλωτικών ειδών και ο Ζβέρεφ ανέπτυξε δεσμούς με διάφορες εγχώριες βιομηχανίες, ενώ παράλληλα διοργάνωνε δρομολόγια μεταφοράς προμηθειών στη Ρωσία και έδινε στις εταιρείες τη δυνατότητα να αποφεύγουν την καταβολή δασμών. «Ετσι έγινα λαθρέμπορος», αναφέρει ο ίδιος. Οπως εξήγησε στους πελάτες του, προτιμούσε το tether αντί για τις παραδοσιακές τράπεζες ακριβώς επειδή έτσι παρέμενε ανώνυμος. Και επέλεξε για τις συναλλαγές του σε tether μια πλατφόρμα συναλλαγών, ένα χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα τη Μόσχα, το Garantex, το οποίο διαχειρίζεται ένα δίκτυο ανταλλακτηρίων εντός Ρωσίας και στο εξωτερικό και δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ρούβλια με tether και στη συνέχεια σε ξένο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή