Φόρο ανά έτος και όχι συνολικά σε αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι

Φόρο ανά έτος και όχι συνολικά σε αναδρομικά ζητούν οι συνταξιούχοι

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον επιμερισμό των όποιων αναδρομικών δικαιούνται χιλιάδες συνταξιούχοι –λόγω της αναγνώρισης από πλευράς ΕΦΚΑ ότι έγιναν λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, κυρίως γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπλέον εισφορές που είχαν καταβάλει– ανά έτος και όχι σωρευτικά, εντός του 2024, ζητούν οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν αναδρομικά από τον υπολογισμό των συντάξεων. Και ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής από το 2019 έως το 2023. Να προκύψει δηλαδή ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σημαντικά μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας, επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ. Ζητεί μάλιστα οι εκκαθαρίσεις φορολόγησης λόγω αναδρομικών να γίνουν οίκοθεν από ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των συνταξιούχων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών θα αναγκαστούν να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για κάθε έτος από το 2019 και μετά, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ το έτος, ως λογιστικά έξοδα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, όσοι εξ αυτών δεν το πράξουν (πιθανότατα από άγνοια), να επιβαρυνθούν και με πρόστιμο που ανέρχεται σε 100 ευρώ το έτος.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά σε περίπου 6.600 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής και αναμένεται να πληρωθούν αντίστοιχα, το επόμενο διάστημα και έως τον Μάιο, συνταξιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών.

Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ, όσοι πληρώθηκαν ήδη έλαβαν πολύ χαμηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους αναλογούσαν. Το Δίκτυο επισημαίνει, δε, ότι αναδρομικά δικαιούνται τουλάχιστον άλλοι 3.500 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή