Κίνδυνος να χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κίνδυνος να χαθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης εγγυητικών επιστολών ζητάει ο επικεφαλής της Intrakat

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έκδοση εγγυητικών επιστολών να εξελίσσεται σε «άχθος» για το σύνολο των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου, λόγω των περιορισμών που έχουν οι τράπεζες, είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων, ιδίως εκείνων του Ταμείου Ανάκαμψης, του οποίου τα χρονοδιαγράμματα είναι πιο πιεστικά. Οπως ανέφερε ο Αλ. Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, μιλώντας στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα», «το θέμα των εγγυητικών επιστολών είναι ένα “πολυτελές” πρόβλημα σε σχέση με το παρελθόν της κρίσης, που άφησε τη χώρα με μόλις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αιφνιδίως, στη συνέχεια, δημοπρατήθηκε σε πολύ μικρό διάστημα ένας μεγάλος αριθμός έργων, οι εταιρείες απέκτησαν ιστορικό υψηλό ανεκτέλεστου και υποχρεώθηκαν να εκδώσουν μεγάλο αριθμό εγγυητικών, που ξεπερνάει τις δυνατότητες των συστημικών τραπεζών. Σε αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότητα, στη Ρουμανία ο αντίστοιχος αριθμός των τραπεζών ανέρχεται στις 30», τόνισε ο κ. Εξάρχου.

Οπως ανέφερε, οι τράπεζες πραγματοποιούν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο περιορίζονται λόγω των εσωτερικών τους κανονισμών και του ρυθμιστικού πλαισίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Ετσι, ακόμη και η έκδοση μιας εγγυητικής επιστολής ύψους 6 εκατ. ευρώ είναι σήμερα ιδιαίτερα δύσκολη – κι αυτό ανεξάρτητα από τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας που την αιτείται. «Φοβούμαι ότι θα έρθει η χρονική στιγμή που θα είναι αδύνατη η έκδοση εγγυητικής επιστολής», υπογράμμισε ο κ. Εξάρχου και έκανε έκκληση να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Intrakat προτείνει την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, μέσω της θέσπισης ενός αυτοδίκαιου τερματισμού μιας εγγυητικής επιστολής μόλις εκδοθεί το πιστοποιητικό οριστικής παραλαβής του έργου. Επίσης, ζητεί την κατάργηση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών για τις προκαταβολές των έργων, μέσω της υιοθέτησης του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Ρουμανία. Βάσει αυτού, η προκαταβολή για κάθε έργο δεσμεύεται σε έναν ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο απελευθερώνεται μόνο όταν πιστοποιείται, μέσω της υποβολής των σχετικών στοιχείων, ότι ο ανάδοχος πράγματι προχώρησε σε δαπάνες για το συγκεκριμένο και μόνον έργο. Με τον τρόπο αυτό, το έργο θα μπορεί να καλύπτεται από την αρχική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και ταυτόχρονα δεν θα απαιτείται η έκδοση πρόσθετης εγγυητικής, απελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή