Mytilineos: Συμφωνία με τον όμιλο Καράτζη

Mytilineos: Συμφωνία με τον όμιλο Καράτζη

Υπέγραψαν PPA για την παραγωγή και απορρόφηση πράσινης ενέργειας συνολικής ισχύος 210 MW

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη PPA, το δεύτερο στην Ελλάδα, εξασφάλισε η Mytilineos που στοχεύει στην ενίσχυση του πράσινου χαρτοφυλακίου της προμήθειας, δραστηριότητα που έχει ενισχύσει σημαντικά μετά και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην υψηλή τάση. Mytilineos και όμιλος Καράτζη ανακοίνωσαν από κοινού χθες την υπογραφή μακροπρόθεσμης διμερούς συμφωνίας (PPA) για την παραγωγή και απορρόφηση πράσινης ενέργειας συνολικής ισχύος 210 MW από το υπό κατασκευήν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 262 MW. Στο πλαίσιο της διμερούς αυτής συμφωνίας, η Mytilineos θα μπορέσει να αξιοποιήσει το 80% της παραγόμενης ενέργειας, ενισχύοντας το πράσινο χαρτοφυλάκιο προμήθειάς της.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 35 φωτοβολταϊκά έργα, που βρίσκονται στον νομό Λάρισας. Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν αναπτυχθεί πλήρως από τον όμιλο Καράτζη ως στρατηγική επένδυση και η κατασκευή τους έχει ανατεθεί στην M Renewables, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως κορυφαίος integrated developer, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την επένδυση στις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται. Ολα τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 και σύμφωνα με το PPA αναμένεται να παράγουν ετησίως 380 GWh, ισοδύναμο της κατανάλωσης 97.000 νοικοκυριών στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας περίπου 162.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Η Mytilineos, στο πλαίσιο της στρατηγικής της, αναζητά ευκαιρίες για την εξασφάλιση πράσινων PPA, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τα δικά της περιουσιακά στοιχεία όσο και για εκείνα των επιχειρηματικών της εταίρων. Η συναλλαγή αυτή, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενισχύει περαιτέρω τη βιώσιμη προσέγγισή της προς την προμήθεια ενέργειας, στοχεύοντας στην ανάμειξη ανανεώσιμων PPA είτε με τρίτους είτε με ίδια περιουσιακά στοιχεία. Ο όμιλος Καράτζη ενισχύει και διευρύνει αντίστοιχα το πράσινο χαρτοφυλάκιο ενέργειας, επενδύοντας ενεργά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης σε μπαταρίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Mytilineos έσπασε από τον Φεβρουάριο την πρωτοκαθεδρία της ΔΕΗ στην υψηλή τάση, συγκεντρώνοντας μερίδιο 35,1% έναντι 28,8% της ΔΕΗ. Η ανατροπή αυτή είναι αποτέλεσμα της «μεταγραφής» της «Αλουμίνιον» στην Protergia που κατέστη εφικτή μετά το νέο προϊόν που έχει λανσάρει η εταιρεία προμήθειας, βάσει του οποίου μπορεί να ηλεκτροδοτεί μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες με ένα υβριδικό μοντέλο με τη συμμετοχή ΑΠΕ και μονάδων αερίου.

Πρόκειται για το προϊόν VBL (Virtual Baseload) που απευθύνεται σε μεσαίους και μεγάλους εμπορικούς πελάτες και βιομηχανίες, το οποίο βασίζεται σε ποσοστό 50%-60% σε ενέργεια από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά), ενώ η υπόλοιπη ενέργεια παράγεται, παραδίδεται και τιμολογείται από μονάδες φυσικού αερίου της Mytilineos, με μεταβλητές το κόστος του φυσικού αερίου (TTF) αλλά και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που μπορούν να αντισταθμιστούν από τον πελάτη προκειμένου να έχει πλήρη έλεγχο του κόστους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή