Οι Ευρωπαίοι αγρότες πιέζουν αποτελεσματικά τις Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι αγρότες πιέζουν αποτελεσματικά τις Βρυξέλλες

Ενόψει ευρωεκλογών, οι αγρότες εξασφάλισαν αξιοσημείωτες παραχωρήσεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικοί της Ε.Ε. έχουν χαλαρώσει τους κανόνες προστασίας της φύσης, έχουν θέσει όρια στην εισαγωγή αδασμολόγητων σιτηρών από την Ουκρανία και κατήργησαν τη νέα, περιοριστική για τη χρήση φυτοφαρμάκων νομοθεσία. Από την Πολωνία έως την Πορτογαλία, οι αγρότες και οι αγρότισσες εξασφάλισαν αξιοσημείωτες παραχωρήσεις ως απάντηση στις οργανωμένες δράσεις τους στις ευρωπαϊκές πόλεις, αναδιαμορφώνοντας την πράσινη πολιτική της Ε.Ε. λίγους μήνες προ των ευρωεκλογών.

Μέλη οικολογικών οργανώσεων και αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η οπισθοδρόμηση αποδεικνύει τη σημαντική επιρροή των αγροτών στα κόμματα, τα οποία θέλουν να αποτρέψουν την ψηφοθηρία των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στις αγροτικές περιοχές. Την περασμένη εβδομάδα, αγρότες απέκλεισαν ξανά τους δρόμους γύρω από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Γεωργίας του μπλοκ αποδέχθηκαν αλλαγές για την άμβλυνση των πράσινων κανόνων, που συνδέονται με την εκταμίευση δισ. ευρώ σε γεωργικές επιδοτήσεις. Οι τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 ευνόησαν τους Πρασίνους. «Οι τωρινές εκλογές διεξάγονται τη χρονιά των θυμωμένων αγροτών», δήλωσε ο Φρανκ Μπόγκοβιτς, Σλοβένος ευρωβουλευτής και αγρότης.

Ωστόσο, ο επίτροπος Περιβάλλοντος Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους προειδοποίησε για ένα «καταστροφικό» πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε. όταν οι χώρες-μέλη δεν ενέκριναν νόμο-ορόσημο για την προστασία της φύσης. Επίσης, ζήτησαν να περιοριστεί ή και να καθυστερήσει η νέα πολιτική κατά της αποψίλωσης των δασών, διότι ισχυρίστηκαν πως ίσως βλάψει τους αγρότες. Στη δε Γαλλία, η Γερουσία καταψήφισε την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Καναδά, η οποία θεωρείται σύμβολο της επιθυμίας της Ε.Ε. να τονώσει τον ανταγωνισμό. Ορισμένες ενώσεις αγροτών αναγνωρίζουν ότι η ανταπόκριση των πολιτικών συνδέεται πιθανώς με τις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση των πράσινων κανόνων δεν είναι το ζητούμενο.

«Τα αιτήματά μας (για δίκαιες τιμές) δεν ικανοποιήθηκαν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ολλανδός αγρότης Λεονάρντο Βάντερμπεργκ, της αγροτικής ένωσης La Via Campesina. Οι αγρότες, το 4,2% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε., παράγουν μόλις το 1,4% του ΑΕΠ της, αλλά πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. διαπίστωσε ότι σε πολλές αγροτικές περιοχές υπήρξε ευρωσκεπτικισμός λόγω μεταναστευτικής πολιτικής και μειωμένων οικονομικών ευκαιριών. Τα ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία και αλλού ερμηνεύουν τις διαμαρτυρίες με τα τρακτέρ ως σύμπτωμα της αποσύνδεσης της αστικής ελίτ από τον σκληροπυρηνικό λαό της υπαίθρου. Εξ ου και αγωνίζονται να καταστούν οι σημαιοφόροι της δυσαρέσκειας των αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή